Orgonaszó egymás után négy templomban az Orgonák Éjszakáján

2023. 07. 31., 10:18
Egy négytemplomos séta keretében négy orgonakoncerten vehet részt bárki, aki Kecskeméten jár augusztus 5-én. A különleges rendezvényt úgy alakította ki a Filharmónia Magyarország, hogy egymás után mind a négy koncerten részt lehessen venni, az egyik végeztével átsétálva a következő templomi helyszínre. Mindegyik helyszínen más-más orgona szólal meg, más-más akusztikai viszonyok mellett.

A Református templomban Mikesi Tibor és Vass-Eysen Ákos kántorok biztosítják az áhítatos hangulatot orgonán, a Barátok templomában pedig Pálúr János (orgona) és Pálhegyi Máté (fuvola) prezentálják Widor és Alain műveit, emellett közös improvizációval kápráztatják el közönségüket.
A nagytemplomi koncert nevéhez híven egy nagyorgonás előadást hoz rendhagyó homokanimációval Mészáros Zsolt Máté (orgona) és a nemzetközi karriert befutott Vizin Viktória (ének) részvételével. Több Liszt-mű mellett felcsendül majd egy-egy darab Bellinitől, Mahlertől és Vierne-től is.
Az Evangélikus templomban a magyar- és a svéd népzene találkozik, ahol Sebestyén Márta többszörösen kitüntetett énekművész, hazánk nemzetközileg is elismert kulturális nagykövete lép fel Gunnar Idenstam és Erik Rydvall társaságában. A svéd Gunnar Idenstam az orgonamuzsikát eredeti és újszerű módon közelíti meg: ugyanúgy jártas a klasszikus Bach-darabokban, mint a modernebb műfajokban. Honfitársa, Erik Rydvall nyckelharpán, egy tradicionális svéd népi hangszeren játszva teljesíti ki a triót.
A négytemplomos sétát 18 órakor megnyitó zenés áhítat ingyenes, az utána levő három koncert bármelyikére megvásárolt 3900Ft-os jegy pedig az összes koncert látogatására feljogosít, azaz a teljes négytemplomos sétára.

A koncertek sorrendje:
18:00 Református templom - Zenés áhitat
19:00 Barátok temploma - Improvviso
20:00 Nagytemplom - Homokba rajzolt dallamok
21:00 Evangélikus templom - Északi táncok