Óvodapedagógusok tanácskoztak a Városházán

2023. 10. 11., 14:21
Hogyan ismerhetjük fel a szorongást óvodáskorban? Melyek a leghatékonyabb stresszkezelő módszerek? Ilyen kérdésekre kaptak választ az óvodapedagógusok ma (szerda) a Városházán, a Mathias Corvinus Collegium kecskeméti képzési központja és az önkormányzat közös szakmai napján.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 8 képet tartalmaz

„Baj van a gyerekkel? - Nevelési útikalauz” című előadást tartott Hal Melinda klinikai szakpszichológus ma délelőtt a Városházán, a Mathias Corvinus Collegium kecskeméti képzési központja és az önkormányzat óvodapedagógusoknak szervezett szakmai napján. A közgazdász arról beszélt, hogy a gyermekek fejlődése, bár alapjaiban nem változott az évek során, mégis áttekintésre szorul, mert gyarapodni látszanak a gyermek - és ifjúkori mentális nehézségek.

A másik előadó, Zsidi Zsófia pszichológus, a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program vezető oktatója pedig a stresszkezelésről beszélt. A szakember szerint egyre több visszahúzódó, félénk vagy éppen dacos, agresszív kisgyermekkel találkozhatnak a pedagógusok az óvodákban. Már egészen korai életkorban változatos tünetek jelezhetik a gyermekek fokozott feszültségét. Ez pedig hatással lehet a legkisebbek életminőségére, óvodai beilleszkedésére, testi-lelki-szellemifejlődésére.

Az elmúlt időszakban sok tekintetben felborult a mindennapjaink megszokott rendje. A világjárvány, a szomszédos országot érintő háborúskonfliktus, a gazdasági helyzet alakulása csak néhány a mindannyiunkat, így közvetetten a legfiatalabbakat is megterhelő események sorában. Ezek pszichés és fizikai hatásai láthatóan vagy észrevétlenül az óvodai élet részévé is válnak.

Mit tehet az óvodapedagógus, a a külvilág krízisei beszivárognak a csoportba? Hogyan ismerhetjük fel a szorongást óvodáskorban? Melyek az óvodai környezetben is könnyen alkalmazható hatékony stresszkezelő módszerek? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a pszichológiai fókuszú foglalkozás során, a különböző gyakorlatok és módszerek megismerésén keresztül.