Petőfi 200 - A KÉSZ újbudai csoportja látogatott Kecskemétre

2023. 09. 11., 18:28
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Budapest XI. kerületi, újbudai csoportja látogatott Kecskemétre vasárnap az "Irodalmi barangolás a 200 éve született Petőfi nyomában" című rendezvénysorozat harmadik állomásán.

A vendégeknek a kecskeméti KÉSZ-csoport tagjai mutatták be a város központját, Petőfihez kapcsolódó látnivalóit, majd a Római Katolikus Főplébánia Lestár téri közösségi termében tartottak kulturális műsort Bánföldi Szilárd, az Új Színház színművésze és Benedekffy Katalin ének- és színművésznő közreműködésével.

A két művészen kívül a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia mellett 13 éve működő Szent Gábriel Irodalmi Klub tagjai is szerepeltek felolvasásokkal.

A programban Kecskeméthez kötődő ismert és kevéssé ismert Petőfi-versek hangzottak el, többek között a Hirös város az aafődön Kecskemét, Az Alföld és A jó tanító, valamint felcsendültek ismert dalok és közismert népdalok, továbbá naplórészleteket is hallhattak a jelenlévők.

– Tisztelni és szeretni csak akkor tudunk valamit, ha megismerjük. Ez az előadás hozzásegít, hogy megismerjük múltunk, helytörténetünk egy részét – mondta köszöntőjében dr. Berényi Tivadar orvos, a KÉSZ kecskeméti csoportjának elnöke.

Petőfi itt járt elemi iskolába az evangélikusokhoz 1828-tól, s itt lakott a Szabadság téri OTP helyén egykor álló Hrúz-házban. Később vándorszínészként 1843-ban tért vissza Kecskemétre. Az itt élő Jókai Mórral személyes barátságot ápolt. Legyünk ezen ismereteknek, múltunk megismerésének hordozói, ahogyan az idézet is “mondja”, s mint a gyertya, úgy vigyük a lángot magunkkal, mások szívében is érdeklődést, lángot gyújtva múltunk megismerésének igénye iránt
— fogalmazott dr. Berényi Tivadar.

Az "Irodalmi barangolás a 200 éve született Petőfi nyomában" című rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával valósul meg négy városban, Kecskemét mellett Budapesten, Veszprémben és Debrecenben. Ezen városok mindegyikében aktív helyi KÉSZ-csoport működik.