Petőfi 200 - Pál-napi megemlékezés a Gyenes-háznál

2023. 01. 25., 15:39
Idén a Petőfi-bicentenárium különös aktualitást adott a már hagyományos január 25-i Pál-napi megemlékezésnek a Jókai utca 8. szám alatt.
Fotó: Borda Máté
A galéria 23 képet tartalmaz

Jókai a református jogakadémia hallgatójaként 1842 és 44 között élt az akkoriban ezen a helyen álló Gyenes-házban. Barátja, Petőfi 1843-ban vándorszínészként Kecskeméten tartózkodott, és megfordult ebben a házban: a mindössze húszéves Petőfi egy Pál-napi összejövetelen vett részt, ez az élmény ihlette Kecskeméten írt versei közül a legkorábbit, az 1843. január 25-én keltezett Pál-napkor című költeményt - idézte fel beszédében Székelyné Kőrösi Ilona, a Katona József Emlékház vezetője.

Székelyné Kőrösi Ilona, a Katona József Emlékház vezetője

A verset Bajtai Mária, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozatának elnöke olvasta fel a megemlékezésen, mely a Jókai-emléktábla megkoszorúzásával zárult.

Az eseményt a Katona József Emlékház, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozata és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület szervezte. Kecskemét városát prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester képviselte.