Piaci utalványokat kapnak a rászorulók Kecskeméten

2023. 12. 06., 18:18
Piaci utalvánnyal segítenek a rászorulóknak az ünnepi időszakban Kecskeméten. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kezdeményezésére valósult meg az az akció, amelyhez csatlakozott az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet. A mai napon 10 civil szervezet összesen mintegy 24 millió forint értékű utalványt kapott, amelyeket rászorulóknak osztanak ki.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 18 képet tartalmaz

Különleges, egyedi kezdeményezés indult el Kecskeméten. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester indította útjára azt az akciót, amelynek fő támogatója a Kecskeméti Piac lett. Piaci vásárlási utalványok készültek, amelyeket 10 civil szervezeten keresztül juttatnak el a rászorulóknak.

- Sikerült egy olyan jó kezdeményezés mellé szövetségeseket, partnereket találni, akik tényleg a gondoskodó kezünket tovább tudják nyújtani, és tovább tudnak segíteni bennünket abban a munkában, amely még ránk vár. Külön figyelmet szeretnénk fordítani azokra a szegényebb sorsú embertársainkra, akiknek nehezebb most a karácsonyra fölkészülni, vagy az év végéhez közeledve szűkösebbek az anyagi lehetőségei
— hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester.

A szervezők mai napon 10 civil szervezettel kezdték meg az együttműködést, amelyek mintegy 2500 emberrel állnak közvetlen kapcsolatban. Ezek a szervezetek fogják továbbítani majd a vásárlási utalványokat. Az eseményen részt vett Engert Jakabné alpolgármester, de ott voltak a civilek képviselői is. A polgármester elmondta, hogy Kecskemét abban a szerencsés helyzetben van, hogy jó minőségű, egészséges ételekhez lehet hozzájutni a helyi piacon. Az utalványokkal a karácsonyi bevásárláshoz tudnak segítséget nyújtani a rászorultaknak. "Nagyon sok célt fogalmaztunk meg ebben a kezdeményezésben. Ott van egyrészt a város gondoskodó feladata, másrészt a civil szervezetek közvetlen támogatása, de ugyanakkor a termelőknek, őstermelőknek is óriási lehetőséget jelent mindez" - hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia.

Kolek Andrea, az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet ügyvezetője az eseményen elmondta, mindig keresik a lehetőséget, hogy segíteni tudjanak másoknak.

- A vásárlási utalványok a belvárosi piaccsarnok szabadtér területén válthatók be, azon árusainknál, akik velünk, a piaccal egy erre vonatkozó megállapodást írnak alá, tehát feltétele, hogy az árus velünk egy megállapodást kössön. Az árus elfogadja a vásárlás ellenértékeként ezt az utalványt, majd utána velünk fog elszámolni és mi fogjuk ezt neki készpénzben kifizetni
— mondta Kolek Andrea, a Piac és Vásárigazgatóság ügyvezetője.

A piac múlt héten kezdte el az árusokkal a megállapodásokat aláírni, így már több mint 30 termelőnél lehet majd az utalványokat felhasználni 2024. január 31-ig. Az elfogadóhelyeket jó látható helyen piros táblával jelzik majd. Kolek Andrea hozzátette, 2 darab 3000, 1 darab 2000 forintos és 2 darab 1000 forintos címletű utalványt biztosítanak. A szervezetek összesen mintegy 24 millió forintnyi támogatást kaptak, amellyel szervezetenként mintegy 100 embernek tudnak segíteni.

A szervezetek között szerepel: a Keresztény Nagy-Családos Egyesület, a KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete, az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szociális Védőszárny Egyesület, valamint a Városi Szociális Közalapítvány, amelyen keresztül további négy szervezethez juttatnak el utalványokat. Név szerint az Árva és félárva gyermekek, a Kecskemét Közfoglalkoztatási Nonprofit Kft., a Biztos Kezdetet Gyerekház, illetve a Családok és Gyermekjóléti Központ.