Protestánsok Kecskeméten a 16-18. században - Székely Gábor előadásai az Újkollégiumban

2023. 02. 28., 19:54
Protestánsok Kecskeméten a 16-18. században címmel tart három alkalomból álló előadás-sorozatot az Újkollégium dísztermében Székely Gábor történész, művészettörténész, a Kecskeméti Református Kollégium egykori diákja, akinek tavaly jelent meg a témában doktori disszertációjának átdolgozott változata tanulmánykötetként. Március 6-án, 7-én és 8-án (hétfőn, kedden és szerdán) 17.00 órától minden érdeklődőt szeretettel vár a Kecskeméti Evangélikus és a Kecskeméti Református Egyházközség.
Teher alatt nő a pálma - felirat a kecskeméti Újkollégium falán. A reformátusok gyakran használják ezt a latin eredetű szólást. (Fotó: Bogdándi Ferenc)

A szerző minden este egy évszázadot állít a figyelem középpontjába. Így lesz szó a 16. századról: a kezdetekről, a 17. századról: a reformátusok virágkoráról, valamint a 18. századról: a küzdelmek időszakáról.

Az előadásokat egy zenei csemege és egy kis „levéltári kutatás” egészíti majd ki. A Kecskeméti Református Gyűjtemény munkatársa, Bíró Éva ugyanis minden este bemutat a résztvevőknek egy, a tárgyalt évszázadban keletkezett és a korszakra jellemző levéltári dokumentumot.

Székely Gábor kötetét tavaly december elején mutatták be a megyei könyvtárban. A KTV Múzsa című kulturális magazinműsora első januári adásban foglalkozott a témával egy tudósítás és egy stúdióbeszélgetés formájában: