Rekord érdeklődés mellett zajlott a Neumann János Egyetem nyílt napja

2023. 11. 22., 17:46
Óriási sikert aratott a Neumann János Egyetem, az idei első nyílt napján. Megduplázva a tavalyi adatokat, ezúttal több mint 1300-an vettek részt az eseményen. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak az egyetem duális partnerei is bemutatkoztak.

Teljesen megtelt a kecskeméti egyetem Campusa ma (szerda) délelőtt. A Neumann János Egyetem az idei tanévben először tartotta meg nyílt napját, amely hatalmas sikert aratott. Rekordot döntött ugyanis a résztvevők száma, ezúttal több mint 1300-an érkeztek az eseményre, ahol minden kar a saját specialitását mutatta be. Jelen voltak a duális partnervállalatok, cégek is, akik a gyakorlatorientált képzésben meghatározó szerepet vállalnak.

- A tavalyi évben lényegében megdupláztuk hallgatói létszámunkat. 2000 elsőéves kezdte meg a 2023/2024-es tanévben tanulmányait. Most egy picit átalakul a felvételi rendszer, egy kicsit változnak majd a feltételek, de azt gondolom, hogy a Neumann egyre vonzóbb intézmény a felsőoktatásban. Az adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő vidéki felsőoktatási intézmény vagyunk. A versenytársainkat is figyeljük folyamatosan, de azt tapasztaljuk, hogy egyre vonzóbbak vagyunk. Köszönhető ez a képzési kínálatnak, a kutatási portfóliónak, az ösztöndíjak rendszerének, amely egy nagyon jó lehetőséget kínál a továbbtanulók számára
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

A nyílt napon Szemereyné Pataki Klaudia polgármester külön is szólt a hallgatókhoz, teremről teremre járt, hogy elmondja, miért is érdemes Kecskemétet választaniuk.

- A kecskeméti Neumann János Egyetem a legjobb egyetem ma Magyarországon, de nemzetközi szinten is már besorolandó. Itt olyan szakmát tudnak választani a fiatalok, amely elhelyezkedést tud biztosítani számukra. Egy nagyon forró, forrongó ipari forradalom kellős közepén vagyunk, és ennek az ipari forradalomnak mi vagyunk a motorja, itt az egyetemen, az egyetemi képzésekkel, a fiatalokkal, a hallgatókkal. Mert nem csak tervezzük, hanem írjuk is a jövőt. Az a tudás, ami itt megtalálható és megtanulható, arra szükség van a piacon és ezt keresik itt a vállalkozások is, akik robbanásszerűen települnek Kecskemétre 
— fogalmazott szerkesztőségünknek Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester.

Dr. Nagy Zoltán, a Neumann János Egyetem elnök-vezérigazgatója, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja szerint, azért is érdemes a kecskeméti egyetemre jönni, mert itt egyedülálló az ipari háttér, a Mercedes-szel az élen.

- De emellett van egy nagyon jelentős, 30 éves múlttal rendelkező gépiparunk is, amelyet a Phoenix Mecano és Hilti képvisel. Nagyon jelentős tudásbázisa van Kecskemétnek, kiegészülve az élelmiszeriparral. Ilyen diverzifikált munka, vállalati háttérrel szerintem Magyarországon egyik város sem rendelkezik. Rendkívül nagy lehetőség az, hogy ha valaki itt tanul, itt be is tud már bekapcsolódni a vállalati munkába. Van 80 vállalati partnerünk, nagyon sok lehetőséggel. Egy olyan munka zajlik az egyetemen, egy olyan innovatív fejlesztési koncepciót alkottunk meg, amelynek segítségével próbálunk ráugrani azokra a trendekre, amelyek valóban meghatározóak ma nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Ilyen az elektromosság, a hidrogén, a mesterséges intelligencia, a logisztika vagy például a pénzügy. Olyan szakokat indítunk el, amelyek ma fontosak a munkaerőpiacon, és amelyekkel el lehet később helyezkedni
— nyilatkozta dr. Nagy Zoltán, a Neumann János Egyetem elnök-vezérigazgatója, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok nem csupán a Campuson ismerkedhettek meg duális partnerekkel és az egyetemmel járó előnyökkel, a GAMF épületeiben is látogatást tettek. A különböző laborokban, műhelyekben is várták a résztvevőket, akik így még teljesebb képet kaphattak az egyetemen zajló gyakorlati oktatásról.