Kategória: Tudomány
Keresés
Dátum választó
Rendezés
259 találat
2024.04.12

Dr. Kárpáti József dékán értékelte az RSAI nemrég lezárult 14. világkonferenciáját

Az idei év legkiemelkedőbb tudományos eseményét tartották meg Kecskeméten. Április 8. és 11. között ugyanis a Neumann János Egyetemen zajlott a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság, az RSAI 14. világkonferenciája. Arról, hogy milyen volt a négynapos konferencia, dr. Kárpáti Józseffel, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánjával beszélgetünk a KTV Kiemelő magazinjának péntek esti adásában.
2024.03.18

A refis Tóth Áron Dániel beszélt meséjéről, mellyel országos első díjat nyert

Tóth Áron Dániel, a Kecskeméti Református Általános Iskola tanulója Az utolsó tánc című meséjével első helyezést ért el korcsoportjában a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek 2023” elnevezésű mese- és történetíró pályázaton. Idén 710 alkotó nevezett a versenyre, a kiskamaszok voltak a legtermékenyebbek. A KTV Kiemelő magazinjának hétfő esti adásában Tóth Áron Dániellel és szüleivel beszélgettünk.
2024.03.06

Regional Science Association International (RSAI) Világkongresszus - Kecskeméten

Kecskemét és a Neumann János Egyetem idén áprilisban egy hétre szó szerint a tudományos világ közepévé válik. A Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság (RSAI) Kecskeméten rendezendő 14. Világkongresszusára eddig a világ 50 országából több, mint 390 előadó regisztrált. A legtöbb szakmai résztvevő - a hazai szakembereken túl - Kínából érkezik majd, de erős a mezőnyben Olaszország, Románia, Japán, az Egyesült Államok, Spanyolország, Brazília és Törökország is.
2024.02.11

Idén 170 éves a kiskunhalasi kórház - Fotókiállítással kezdődik az ünneplés

„Az egészségügy az emberről szól!” Így nyilatkozott Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a Kecskeméti Televíziónak az intézmény fennállásának 170. évfordulója alkalmából elindított programsorozat nyitórendezvényén, szombaton. Szögi Ágnes fotóművész képeit mutatja be a most megnyílt tárlat. A vásznon öröm és bánat egyaránt megjelenik.
2024.01.28

Könyvajánló – Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány

Nobel-díjas tudósunk, Karikó Katalin Kisújszállásról valósította meg az igazi „amerikai álmot” – noha esze ágában sem volt. Élettörténete hatalmas példázata annak, hogyan érik be a kitartás, a szenvedélyes munka és az alázat gyümölcse. Nem csak azért aktuális magyar fordításban tavaly megjelent könyve, mert e hónapban ünnepli születésnapját, hanem azért is, mert örökérvényű és hosszútávra méretezett motivációt nyújthat mindenki számára. Nem mellesleg, szívet melengető ragaszkodása szülőföldjéhez, barátaihoz és az Alföldhöz: „Azt hiszem, mindig is az a lány maradok, aki a magyar Alföldön először rácsodálkozott a természetre, és megbűvölten nézte a körülötte látványosan kibontakozó életet.”
2023.12.30

Akikre büszkék vagyunk - Tehetséggondozó irodalmi és videós pályázat fiataloknak

A Kecskeméti Médiacentrum tehetséggondozó irodalmi és videós pályázatot hirdet 14 és 24 év közötti fiatalok számára „Akikre büszkék vagyunk” címmel. Ennek egyik célja, hogy középpontba helyezze azokat, akik 2023-ban rangos elismerésben részesültek és példájukat sok-sok fiatallal megismertesse.
2023.11.23

Asztrofizikai előadás a magyar tudomány ünnepén

Dr. Raffai Péter, asztrofizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai és Csillagászati Intézetének adjunktusa tartott előadást ma délután a Tudomány és Művészetek Házában. A teltházas rendezvényen a magyar tudomány napja alkalmából azok előtt a tudósok, kutatók előtt tisztelegtek, akik lehetővé tették és teszik a hiteles, tudományos ismeretterjesztést.
2023.11.17

Dr. Raffai Péter asztrofizikus volt a Kiemelő vendége

A magyar tudomány ünnepéről az MTA már 1997 óta megemlékezik, de hivatalosan 2003 óta ünnepeljük. Idén Kecskeméten a Bács-Kiskun Vármegyei TIT szervezésében a jeles jubileumi esemény a Tudomány és Művészetek Házában kerül megrendezésre. Meghívott vendége pedig dr. Raffai Péter, asztrofizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai és Csillagászati Intézetének adjunktusa, akit most a KTV a stúdiójában köszönhthettünk.
2023.11.10

Farkas Bertalan: soha nem akartam űrhajós lenni

Farkas Bertalan az első magyar űrhajós előadásával véget ért a TEDx tudományos előadássorozat a Neumann János Egyetemen. A rendezvény keretében 16 előadást hallgathattak az érdeklődők a helyszínen, illetve online is. Az első kecskeméti TEDx utolsó előadásán az érdeklődők láthattak egy filmet is, amely bemutatta milyen tevékenységet végzett Farkas Bertalan az űrrepülése során.
2023.10.26

A bugaci Aranymonostor kincseiről tartott előadást Rosta Szabolcs a KÉSZ tagjainak

Dr. Rosta Szabolcs régész, a Katona József Múzeum igazgatója tartott érdekfeszítő előadást szerda este a bugaci Aranymonostor elmúlt években feltárt kincseiről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében a Főplébánia Lestár téri közösségi termében. Rosta Szabolcs elmondta: 2024 tavaszán nagyszabású látogatóközpont nyílik az Árpád-kori monostor területén.