Kategória: Tudomány
Keresés
Dátum választó
Rendezés
2030 találat
2024.03.18

A refis Tóth Áron Dániel beszélt meséjéről, mellyel országos első díjat nyert

Tóth Áron Dániel, a Kecskeméti Református Általános Iskola tanulója Az utolsó tánc című meséjével első helyezést ért el korcsoportjában a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek 2023” elnevezésű mese- és történetíró pályázaton. Idén 710 alkotó nevezett a versenyre, a kiskamaszok voltak a legtermékenyebbek. A KTV Kiemelő magazinjának hétfő esti adásában Tóth Áron Dániellel és szüleivel beszélgettünk.
2024.03.06

Regional Science Association International (RSAI) Világkongresszus - Kecskeméten

Kecskemét és a Neumann János Egyetem idén áprilisban egy hétre szó szerint a tudományos világ közepévé válik. A Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság (RSAI) Kecskeméten rendezendő 14. Világkongresszusára eddig a világ 50 országából több, mint 390 előadó regisztrált. A legtöbb szakmai résztvevő - a hazai szakembereken túl - Kínából érkezik majd, de erős a mezőnyben Olaszország, Románia, Japán, az Egyesült Államok, Spanyolország, Brazília és Törökország is.
2024.02.11

Idén 170 éves a kiskunhalasi kórház - Fotókiállítással kezdődik az ünneplés

„Az egészségügy az emberről szól!” Így nyilatkozott Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a Kecskeméti Televíziónak az intézmény fennállásának 170. évfordulója alkalmából elindított programsorozat nyitórendezvényén, szombaton. Szögi Ágnes fotóművész képeit mutatja be a most megnyílt tárlat. A vásznon öröm és bánat egyaránt megjelenik.
2024.01.28

Könyvajánló – Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány

Nobel-díjas tudósunk, Karikó Katalin Kisújszállásról valósította meg az igazi „amerikai álmot” – noha esze ágában sem volt. Élettörténete hatalmas példázata annak, hogyan érik be a kitartás, a szenvedélyes munka és az alázat gyümölcse. Nem csak azért aktuális magyar fordításban tavaly megjelent könyve, mert e hónapban ünnepli születésnapját, hanem azért is, mert örökérvényű és hosszútávra méretezett motivációt nyújthat mindenki számára. Nem mellesleg, szívet melengető ragaszkodása szülőföldjéhez, barátaihoz és az Alföldhöz: „Azt hiszem, mindig is az a lány maradok, aki a magyar Alföldön először rácsodálkozott a természetre, és megbűvölten nézte a körülötte látványosan kibontakozó életet.”
2023.12.30

Akikre büszkék vagyunk - Tehetséggondozó irodalmi és videós pályázat fiataloknak

A Kecskeméti Médiacentrum tehetséggondozó irodalmi és videós pályázatot hirdet 14 és 24 év közötti fiatalok számára „Akikre büszkék vagyunk” címmel. Ennek egyik célja, hogy középpontba helyezze azokat, akik 2023-ban rangos elismerésben részesültek és példájukat sok-sok fiatallal megismertesse.
2023.11.23

Asztrofizikai előadás a magyar tudomány ünnepén

Dr. Raffai Péter, asztrofizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai és Csillagászati Intézetének adjunktusa tartott előadást ma délután a Tudomány és Művészetek Házában. A teltházas rendezvényen a magyar tudomány napja alkalmából azok előtt a tudósok, kutatók előtt tisztelegtek, akik lehetővé tették és teszik a hiteles, tudományos ismeretterjesztést.
2023.11.17

Dr. Raffai Péter asztrofizikus volt a Kiemelő vendége

A magyar tudomány ünnepéről az MTA már 1997 óta megemlékezik, de hivatalosan 2003 óta ünnepeljük. Idén Kecskeméten a Bács-Kiskun Vármegyei TIT szervezésében a jeles jubileumi esemény a Tudomány és Művészetek Házában kerül megrendezésre. Meghívott vendége pedig dr. Raffai Péter, asztrofizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai és Csillagászati Intézetének adjunktusa, akit most a KTV a stúdiójában köszönhthettünk.
2023.11.10

Farkas Bertalan: soha nem akartam űrhajós lenni

Farkas Bertalan az első magyar űrhajós előadásával véget ért a TEDx tudományos előadássorozat a Neumann János Egyetemen. A rendezvény keretében 16 előadást hallgathattak az érdeklődők a helyszínen, illetve online is. Az első kecskeméti TEDx utolsó előadásán az érdeklődők láthattak egy filmet is, amely bemutatta milyen tevékenységet végzett Farkas Bertalan az űrrepülése során.
2023.10.26

A bugaci Aranymonostor kincseiről tartott előadást Rosta Szabolcs a KÉSZ tagjainak

Dr. Rosta Szabolcs régész, a Katona József Múzeum igazgatója tartott érdekfeszítő előadást szerda este a bugaci Aranymonostor elmúlt években feltárt kincseiről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében a Főplébánia Lestár téri közösségi termében. Rosta Szabolcs elmondta: 2024 tavaszán nagyszabású látogatóközpont nyílik az Árpád-kori monostor területén.
2023.10.18

Tudományos világkongresszust rendez jövőre a Neumann János Egyetem

Négy kontinensről érkeznek majd a tudományos világ szaktekintélyei Kecskemétre 2024-ben. A Neumann János Egyetemen tarthatják meg jövőre a Regional Science Association International (RSAI) világkongresszusát. Az 1954-ben alapított világszervezet azzal a céllal jött létre, hogy a föld minden pontján vizsgálja a gazdasági és szociális téren bekövetkező változások hatásait az egyes régiók életére.
2023.10.10

Milyen lesz a 2023-as évjáratú bor?

Hullámokban érkező eső, tomboló lisztharmat és más kártevők is gondot okozhattak 2023-ban a szőlőültetvényeken. Idén, szinte csak júliusban nem esett csapadék, a többi hónapban 30-50 milliméter esőnek is örülhettek a gazdák. Bár üröm az örömben, hogy a folyamatos pára pedig a fertőzéseknek kedvezett. Dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a rutingazdálkodásnak elmúlt az ideje.