Sebő Ferenc lesz a Csipkefa táncház vendége

2024. 01. 03., 11:00
Sebő Ferenc és zenekara lesz a Csipkefa táncház vendége január 5-én, pénteken este 19.00 órától a Kápolna utcai Clichében. Előadást, minikoncertet, majd moldvai és vonós táncházat is élvezhetnek a betérők. A talpalávalót a házigazda Csipkefa zenekar mellett Hegedűs Máté és barátai húzzák.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

1972. május 6. mérföldkő a hazai táncházmozgalom életében. Sebő Ferenc, Halmos Béla és a Muzsikás együttesből is ismert Éri Péter zenészek ekkor tartották meg azt az élőzenés néptáncos estet, melyről nem is sejtették, hogy rövidesen igen népszerű és világszinten is unikális kulturális rendezvénysorozattá, a táncházmozgalommá növi ki magát. Az első táncházat újabb és újabb követte, elhozva és máig éltetve a gyűjtésen alapuló néptánctanulás és hangszeres népzenélés reneszánszát – idézik fel a Facebook-eseményben.

Sebő Ferenc előadásában e fenti kezdetekről mesél majd, felvételekkel színesítve visszaemlékezését. Zenésztársa, Barvich Iván kecskeméti kötődése révén megismerkedhetünk a kecskeméti táncházak történetével is. Vendég lesz még Soós Réka, a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa, Junior Prima-díjas énekes. A Sebő együttes három tagja egy minikoncerttel is megörvendezteti a közönséget, ízelítőt adva az 50 éves múltra visszatekintő "sebőzésből". Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, zenetudós, a táncházmozgalom egyik elindítója, a Nemzet Művésze február 10-én lesz 77 éves.

Az előadás és koncert után moldvai és vonós (széki, vajdaszentiványi, mezőségi) táncház veszi kezdetét a rezidens Csipkefa zenekar, valamint Hegedűs Máté és barátai jóvoltából.

A házigazda Csipkefa, előtérben Hegedűs Zoltánnal, a zenekar vezetőjével 2023. június 2-án a Cliché udvarán tartott évadzáró táncházukon (Fotó: Banczik Róbert)

A Csipkefa táncházak havi egy alkalommal várják a vendégeket a Kápolna utca 3. alatti Clichében. Az esemény adományalapú.