Sikeres volt a nyári diákmunka program vármegyénkben

KÖZLEMÉNY
2023. 09. 17., 14:27
A kormány 2023-ban is meghirdette a nyári diákmunka programot, Bács-Kiskun vármegyében több mint 157 millió forint támogatást biztosítva erre. A kezdeményezés a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákokat segítette elő két nyári hónapban az első munkatapasztalatuk és jövedelmük megszerzésében.

A projektben a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, a vendéglátás, valamint a turizmus területén működő vállalkozások is részt vettek. Az önkormányzatoknál 6 órában, a vállalkozásoknál 8 órában vállalhattak munkát a fiatalok.

Az önkormányzatoknak, illetve a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kellett benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatták magukat, szolgáltatást kérőként.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 222.300 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 174.000 Ft/fő/hó összeg volt a maximális támogatás.

A program két hónapja alatt Bács-Kiskunban 1.418 diákot foglalkoztattak. Összességében 1.029 fő az önkormányzati diákmunkában, 299 diák a vendéglátás és turizmus területén, valamint további 90-en a mezőgazdaság területén szerződtek. 2023. évben 263 munkáltatónál szerezhettek a diákok munkatapasztalatot.

A legjellemzőbbek az önkormányzatok esetén az adminisztratív jellegű munkakörök voltak. A diákok nagyobb részt olyan adminisztratív és zöldterület-kezelési feladatokat kaptak, amelyek nem igényelnek különösebb szakmai tapasztalatot vagy speciális ismeretet. Az önkormányzatok és önkormányzati intézmények által szervezett nyári programok és rendezvények háttérfeladataiból is részt vállaltak a diákok.

vendéglátásban, valamint turizmusban Baja és Tiszakécske járás területéről érkezett a legtöbb igény, melyet Kecskemét, Kalocsa és Kiskunfélegyháza járás követett. Jellemzően pultos, pincér, szakács, konyhai kisegítő és intézményi takarító munkakörökben alkalmazták a támogatott diákokat.

mezőgazdaság területén Kecskemét járásban igényelték a legtöbb főt. Jellemzően egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, illetve kézi csomagoló munkakörökben alkalmazták a diákokat.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal