Steigervald Krisztián generációkutató tartott előadást a könyvtárban

2024. 05. 10., 09:26
Február után újra előadást tartott Kecskeméten Steigervald Krisztián. A neves generációkutató ezúttal is a nemzedékek eltérő gondolkodásmódjáról, az ebből adódó megértési nehézségekről és ezek lehetséges feloldásáról beszélt a Katona József Könyvtár nagytermét megtöltő hallgatóságnak. Előadása humorral átszőtt, de egyúttal komoly kutatói háttérmunkáról tanúskodó, és nem utolsó sorban személyes szülői tapasztalataiból is merítő eszmefuttatás volt egy rendkívül aktuális témában.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 17 képet tartalmaz

Az előadás előtt Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő mondott rövid köszöntőt, melyben kiemelte: az ilyen előadások kiválóak arra, hogy a generációk gondolkodásmódbeli különbségeit megértsük, és ennek a tudásnak a birtokában csökkenteni tudjuk az esetleges feszültségeket. Jó példaként felidézett egy korábban Kecskeméten megrendezett intergenerációs mentorálási programot, melynek során idősek és fiatalok cseréltek tapasztalatot egymással, az idősek élet- és munkatapasztalataikat, a fiatalok technológiabeli tudásukat osztva meg a másik féllel.

Steigervald Krisztián ezt követő mintegy másfél órás előadásáról néha nehéz volt eldönteni, hogy egy kutatót, egy tapasztalt szülőt vagy egy standup-comedy előadót hallunk. Kutatások eredményei és történelmi visszatekintések váltották egymást személyes sztorikkal, vicces jelenetekkel. A kivetítőn alig pergett le néhány kép a prezentációból, a közönség figyelmét így is végig lekötötte ennek az izgalmas témának a kibontása.

Steigervald Krisztián üzenetének lényege az volt, hogy az elmúlt évtizedekben, években radikálisan átalakult a minket körülvevő makrokörnyezet, kiemelten a technológiai-digitális eszközökkel való kapcsolatunk, és az új generáció már ebben a környezetben nőtt, növekszik fel, ami alapvetően befolyásolja az élethez, a munkához, a várakozáshoz, az információk feldolgozásához való hozzáállását. A szülők és a pedagógusok kezében a régi minták már nem alkalmazhatók közvetlenül, csak kreatív módon, a 21. század viszonyaira átültetve.

Nem várhatunk el olyat a gyerekektől, amit magunk sem tudunk teljesíteni – például az okostelefonok használata terén.

Ha étkezés közben a szülő kiteszi az asztalra a telefont, vagy meseolvasás közben is ott van nála, a gyerekekben ez fog rögzülni. Később nem várhatjuk el tőlük, hogy ők másként tegyék – hozott fel példákat Steigervald Krisztián.

Az előadó számos izgalmas területet érintett a várható élettartam emelkedésének hatásaitól kezdve a huszonéves munkavállalók radikálisan új felfogásán át a generációk közötti feszültségek hatékony kezeléséig. Előadása reméljük hamarosan elérhető lesz a Katona József Könyvtár Youtube-csatornáján, addig is számos podcastot, előadást találunk tőle az interneten, és Generációk harca - Hogyan értsük meg egymást? című idei könyve is kapható már a boltokban.