Szakmai tárlatvezetéssel zárult a Benczúr Gyula-kiállítás a Cifrapalatában

2023. 11. 20., 15:08
Szakmai tárlatvezetéssel búcsúztak a Cifrapalotában megrendezett Benczúr Gyula-emlékkiállítástól szombaton. A tárlat a Jósa András Múzeum állandó kiállításába nyújtott betekintést. A szakmai körbevezetést Osztényi Éva művészettörténész vezette.

Szakmai tárlatvezetést tartott Osztényi Éva, a Kecskeméti Katona József Múzeum művészettörténésze szombaton a Cifrapalotában. Ezzel a programmal vettek búcsút a Benczúr Gyula-emlékkiállítástól. A július 7-én megnyílt időszaki tárlat a Jósa András Múzeum állandó kiállításába nyújtott betekintést. Jelenleg vándorkiállítás formájában járja az országot, Salgótarján és Hódmezővásárhely után érkezett Kecskemétre.

A nyíregyházi gyűjtemény a 19. századi magyar történelmi festészet egyik kiemelkedő alakjának, Benczúr Gyulának festményeit és grafikáit, valamint néhány olyan személyes tárgyát is bemutatta, mint a művész festőállványa vagy a Benczúr-család szalongarnitúrája. A kiállítás kiemelkedő darabjai a Károlyi-házaspárt ábrázoló festmények, valamint Isabella Brant képmása.