Átadták az Autóflex-Knott Kft. új kecskeméti beruházását

2024. 04. 08., 12:01
Átadták az Autóflex-Knott Kft. új beruházását ma délelőtt Kadafalván. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta, a hazai autóipari vállalat 800 millió forint értékű fejlesztése az amerikai és az európai piaci részesedés növelését célozta, a kormány pedig 400 millió forinttal támogatta a nagyobb teljesítményű alkatrészek megmunkálására alkalmas gépek beszerzését. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a beruházás kapcsán kifejtette a Kecskeméti Televíziónak, hogy az Autoflex 40 éves családi vállalkozás, amely lényegében elsőként jelent meg a Heliport Ipari Parkban, Kecskemét szintén elsőként létrejött ipari parkjában.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 24 képet tartalmaz

Egyre nagyobb külpiaci részesedésre tesznek szert a Magyarországon működő cégek, ezért is lenne rendkívül lényeges megelőzni a világ újbóli blokkosodását, mivel az jelentős új akadályokat gördítene a kivitel elé. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter mondta hétfőn délelőtt Kadafalván. Az Autóflex-Knott Kft. beruházásának átadásán Szijjártó Péter kiemelte, a világjárvány az exportteljesítményt is veszélybe sodorta, ezért hirdette meg a kormány a Nemzeti Exportvédelmi Programot, amelynek keretében 43 vállalatot támogattak 64 milliárd forint összértékben, mintegy 130 milliárd forintnyi beruházást indukálva.

– Ennek a beruházásnak olyan hosszú távú hatásai is vannak, amelyek önmagukon túl mutatnak, és a magyar gazdaság dimenzióváltáshoz is hozzá tudnak járulni. Hiszen itt a gyártás egy magasabb technológiai színvonalra került, sokkal rugalmasabbá, sokkal gyorsabbá vált, ráadásul ezek a gépek már egy egészen új típusú képzettséget és szakértelmet igényelnek a munkavállalóktól, így a munkavállalók képzése is egy fontos szemponttá vált
— hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az Autóflex-Knott Kft. 15 céggel van jelen az amerikai és az európai országokban. H. Szabó Sándor, cég ügyvezető igazgatója beszélt a beruházás átadó ünnepségén a fejlesztés jelentőségéről.

– A szigetelés, a napelem program, a levegőtisztítás, légkondicionálás bevezetése nagy eredmény egy magyar kisvállalkozásnál, ahol semmiféle privatizáció nem volt - mondta H. Szabó Sándor.

A hazai autóipari vállalat 800 millió forint értékű fejlesztése az amerikai és az európai piaci részesedés növelését célozta, a kormány pedig 400 millió forinttal támogatta a nagyobb teljesítményű alkatrészek megmunkálására alkalmas gépek beszerzését.

– Ez a támogatás is segíti az Autoflex-Knott Kft. piaci pozícióinak megerősítését, és segíti növelni az európai lakókocsipiacon lévő jelenlétet, valamint az energia kitettséget is csökkenti a támogatásból megvalósuló naperőmű üzembe helyezése - emelte ki az ünnepségen dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Kecskeméti Médiacentrumnak elmondta, örül annak, hogy saját erejének és a kormány támogatásának köszönhetően most tovább fejlődhet a cég. Az Autoflex ugyanis 40 éves családi vállalkozás, amely lényegében elsőként jelent meg a Heliport Ipari Parkban, Kecskemét szintén elsőként létrejött ipari parkjában. Annak idején 30 dolgozóval kezdte a működését, közülük huszan még mindig itt dolgoznak, hiszen a cég filozófiája, hogy minden dolgozójára családtagként tekint. 

– Az Autoflexnek köszönhető a német vállalatok és a német vállalati kultúra akkori megjelenése Kecskeméten, tekintettel a Knott-tal való együttműködésnek. Büszkék lehetünk arra, hogy ez a kecskeméti, egykor kicsi vállalkozás mára a világ első három kistengely és alkatrészgyártó vállalatai közé tartozik, Amerikától Kínáig számtalan országnak gyártanak. Tavaly jelentős volt a forgalmuk a kínai piacon. Nemrég egy amerikai kiállításon lakókocsi fejlesztési nagydíjat nyertek az elektronikai szolgáltatások és high-tech élmény fokozásával, így a tengerentúli piacuk is megugrott
— fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A mai átadóeseményen Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy Magyarország úgy 33. az export-világranglistán, hogy közben lakosságszám szerint csak a 95. helyen áll hazánk. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a világ tíz legnyitottabb gazdasága közé tartozik, az export aránya eléri a bruttó hazai termék, a GDP 85 százalékát.