Szolgálati lakással és praxiskezdő támogatással várják a háziorvosokat Kecskeméten

2023. 08. 02., 13:19
Jelenleg három felnőtt és egy gyermekorvosi praxis betöltetlen Kecskeméten, ősszel pedig Kadafalván megüresedik egy újabb háziorvosi álláshely. A helyettesítés folyamatos, a város pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb új szakemberek kezdjék meg a munkát. A jelentkező orvosok a szolgálati lakás mellett többek között 1 millió forint praxiskezdési támogatást és komplexen felszerelt rendelőt is kapnak. A részletekről Engert Jakabné alpolgármesterrel beszélgettünk.

– Mindig is büszkék voltunk arra, hogy stabilan tudjuk biztosítani a háziorvosok utánpótlását. Folyamatosan volt egy-két üres állásunk, de általában sikerült a praxis tulajdonosának szakembert találnia maga helyett. Idén azonban szinte havonta jelentkezett valamilyen probléma, ezért pillanatnyilag ott tartunk, hogy a Széchenyivárosban jelenleg két üres háziorvosi praxisunk van, egyik sajnos elhalálozás miatt üresedett meg. Van a Műkertvárosban egy üres praxis, az ősz folyamán pedig Kadafalván is várható a háziorvosi praxis megüresedése. Emellett már több mint két éve üres egy gyerek háziorvosi praxisunk. Az előzetes jelzések alapján pedig számítanunk kell arra is, hogy a jövő év első felében szintén történik megüresedés.

– Hogyan lehet pótolni a megüresedő praxisokat?

– Erre két lehetőség van. Az egyik, hogy a tulajdonos értékesíti a praxisát. Erre fél éve van attól kezdve, hogy kéri feladatellátási szerződésének megszüntetését. Ha nem sikerül, akkor ettől kezdve az önkormányzat töltheti be a megüresedett praxist. Manapság az a gyakoribb, hogy a szerződések úgy szűnnek meg, hogy nincs meg a háziorvosok biztos utánpótlása, így megpróbálunk közösen gondoskodni arról. Ez a helyzet jelenleg is, az önkormányzat megjelentette az álláshirdetéseket a megüresedett háziorvosi praxisokra.

–  Az orvoshiány országos tendencia az alapellátásban. A praxisok betöltöttségét pedig az egyre idősödő korfa is jelentősen befolyásolja. Kecskeméten mi a helyzet ezen a téren?

– 47 felnőtt háziorvosi körzetünk van, orvosaink közel 40 százaléka betöltötte a nyugdíjkorhatárt, többen 70-80 év között is nagyon aktívan praktizálnak. Mi ennek nagyon örülünk, de számítanunk kellett arra, hogy ők előbb-utóbb visszavonulnak majd. Kecskeméten ez ebben az évben indult el. Sokan megfáradtak az egyészségügyet rendkívüli módon megterhelő Covid időszakában. Rengeteg időt, energiát kívánt tőlük a világjárvány megfékezése, nem is csoda, hogy most már inkább a pihenést választják és nyugdíjba vonulnak.

Én nagyon köszönöm az összes háziorvosunknak – az aktívan dolgozóknak és azoknak is, akik befejezték pályafutásukat – az eddigi együttműködésüket, pozitív hozzáállásukat, hisz mindannyian kiváló szakemberek, akiket nagyon szeretnek a betegek. A lakosságot pedig szeretném megnyugtatni és a türelmüket kérni. Az orvoshiány elsősorban a Széchenyivárosban jelent nagy problémát, ahol egyszerre kér körzet is betöltetlen. A helyettesítések biztosítottak minden körzetben, köszönet jár azoknak a háziorvosoknak, akik a saját praxisuk mellett ezt a plusz munkát is vállalják. Folyamatosan azon dolgozunk az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságával karöltve, hogy ezeket az üres praxisokat minél előbb be tudjuk tölteni. Meghirdettük az állásokat, sőt személyesen is megkeressük a pályakezdő rezidens orvosokat.

– A háziorvosok bérrendezése megtörtént, így a fizetés nem lehet probléma. De hogyan teszik vonzóvá Kecskemét városát a rezidensek számára?

– Ahogyan a város honlapján és egyéb médiafelületeken megjelent hirdetésben is olvasható, szolgálati lakást biztosítunk annak, aki Kecskemétre költözik az állás miatt. Ezen felül egymillió forint praxiskezdési támogatást is nyújtunk, és egy teljesen felszerelt rendelőben kezdhetik meg a munkát. Emellett összeállítottunk számukra egy kulturális-rekreációs csomagot, amely egy évre szól. Lényegében egy étlapot kínálunk számukra a város sokszínű művészeti-sport életéből, bízva abban, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy otthonra találjanak Kecskeméten. A két éve betöltetlen Czollner téri gyermek háziorvosi praxisunk vásárlásához pedig 14 millió forint állami támogatást tud lehívni a jelentkező. Szerencsére érdeklődők is vannak már, így bízunk abban, hogy rövid időn belül munkába állhatnak Kecskemét új háziorvosai.