TOP Plusz fejlesztések és lakásügynökség Kecskeméten

2024. 04. 18., 14:27
Európai Uniós forrásból hoz létre egy a fiatalok lakbértámogatásával is foglalkozó lakásügynökséget az önkormányzat, a tervek szerint mintegy 500 milliós forrás felhasználásával. Ennek köszönhetően a Kecskemét által elindított és azóta hazánk több településén is követőre talált kezdeményezésből egy nagyobb és átfogó program jöhet létre.

A közgyűlés tavaly decemberi döntésével indult el egy újszerű lakbértámogatási program Kecskeméten. Ennek keretében akár havi 50 ezer forintos önkormányzati támogatást is kaphatnak azok a 24 és 35 év közötti fiatalok, akik Kecskeméten helyezkednek el.

A közgyűlés mai (csütörtök) munkanapján kiderült, hogy a TOP Plusz Városfejlesztési Programban vagyis uniós támogatással újabb lendületet kap a kezdeményezés, hiszen lehetőség van az Európai Szociális Alapból lehívni mintegy 500 millió forintot egy úgynevezett lakásügynökség létrehozására, amely forrást biztosítana további lakbértámogatásokra is.

- Ez egy jövőbe mutató, jó modell, amit szépen ki tudunk dolgozni és kiérlelni, mert mi csak egy kis mintapéldányt, egy kis mintát pakoltunk össze egy közalapítványunkkal és egy pályázati metodikával, de ez egy jó minta arra, hogy ezt hogyan tudjuk egy nagyobb átfogó programmá fejleszteni
— fogalmazott a tervekkel kapcsolatban Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A tervezett lakásügynökség mellett további, jelentős fejlesztésekre is sor kerülhet majd Kecskeméten. A képviselők hosszasan sorolták azokat a tervezett beruházásokat, amelyek választókörzetükből bekerültek a programtervbe.

Így az egyes városrészekben újabb óvodák újulhatnak meg illetve épülhetnek, közösségi terek létesülhetnek, illetve még több útszakasz kaphat szilárd burkolatot. A napirendi pont kapcsán Király József baloldali képviselő azt kérdezte, hogy a terveknek a megvalósulása mennyire biztos.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszában hangsúlyozta, hogy ezt a kérdést az Európai Uniónak közreműködő hatóságainak kell feltenni, mert ők tudják, hogy a mostani feltételrendszer mennyire kőbevésett. Kecskemét annyit tud tenni, hogy alkalmazkodik, de fókuszban maradnak az utak, a szociális alapú projektek, a közösségépítés valamint a fenntarthatóság.

A közgyűlés végül 20 igennel, nem és tartózkodás nélkül fogadta el Kecskemét TOP Plusz Városfejlesztési Programtervét.