Intézményfelújítás, új kerékpárút, útfelújítás- TOP Plusz fejlesztések Kecskeméten

2024. 04. 17., 11:50
Közel kétmilliárd forint értékben indulhatnak el úthálózat illetve intézményi fejlesztések Kecskeméten TOP Plusz forrásból a következő három évben. A programról csütörtöki ülésén dönt a Közgyűlés, de annak részleteiről már az elmúlt napokban is szó volt a szakbizottságok ülésein. Az előterjesztésben szerepel többek között újabb óvodák illetve bölcsődék felújítása, a kiskörút két szakaszának újra burkolása, a Mátyás Király körút egy szakaszának rekonstrukciója valamint új kerékpárút építési is az Arborétum mellett.

„Fenntartható Városfejlesztés” címmel indul jelentős, várhatóan 3 évig tartó úthálózat fejlesztés Kecskemét több pontján, uniós TOP Plusz források felhasználásával. A program részleteiről beszélt a szakbizottságokban Balogh Zoltán a Városháza fejlesztéspolitikai irodájának vezetője. Mint elhangzott a programnak része a korábban már bejelentett ménteleki és kadafalvi óvodák bővítése mellett további négy intézmény, a Forradalom utcai óvoda, a Forradalom utcai bölcsőde, a Ceglédi úti, valamint az Ifjúsági úti óvodák felújítása is.

Megújulhat a kiskőrút két szakasza is. Új aszfaltburkolatot kap a színháztól a Cifrapalotáig terjedő rész, illetve a vármegyei könyvtártól a Dobó István körútig terjedő több mint 500 méteres útszakasz. Mindkét útvonalon úgynevezett sebességcsökkentő küszöbök is lesznek a gyorshajtások visszaszorítása érdekében.

A Városháza már beadta a támogatási kérelmét a Mátyás király körút felújítása érdekében is. A tervek szerint itt a Daróczi köz és a Ceglédi út közötti útpálya újul majd meg. Szintén ezen az útszakaszon a Czollner köz és a Daróczi köz közötti szakasz pedig önkormányzati saját forrásból kap új burkolatot.

Több gyalogos illetve kerékpárút fejlesztése is elkezdődhet Kecskeméten a következő időszakban. Ilyenek lesznek a Nyíri út külső szakaszán, lényegében az Arborétum mellett megépülő, valamint a Margaréta körforgalomtól a Széles közig kiépülő szakaszok.

A csütörtökön Közgyűlés elé kerülő előterjesztés tartalmazza továbbá egy újabb  kerékpárút megépítését is több mint 2 kilométer hosszan, a Szolnoki út mentén lényegében az aluljárótól a reptéri körforgalomig.