Tóth Menyhért leveleit és vallomásait tartalmazó könyvet mutattak be Kecskeméten

2023. 01. 20., 12:33
Január 19-én mutatták be a Katona József Könyvtárban dr. Sümegi György művészettörténész Tóth Menyhért leveleit és vallomásait tartalmazó dokumentumgyűjteményét. A könyv az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel és a kiadót vezető Pécsi Györgyi irodalomtörténésszel dr. Füzi László, a Forrás főszerkesztője beszélgetett.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 16 képet tartalmaz

Tóth Menyhért festőművész sok egykori ismerőse és életművének mai tisztelője gyűlt össze csütörtök délután a mester levelezését és vallomásait tartalmazó, Sümegi György művészettörténész által összeállított kötet bemutatójára a Katona József Könyvtárba. Csupa olyan ember, akik számára nem kérdéses Tóth Menyhért életművének értéke és jelentősége.

A Kalocsa melletti Miskén élő és alkotó festőművész vitathatatlanul a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alakja volt, akinek valódi értékeit csak 1980-ban bekövetkezett halála után ismerte fel nemcsak a környezete, de a szakma is.

Sümegi György most megjelent dokumentumkötete rendhagyó módon térképezi fel az életművet. Közzétesz több mint másfélszáz levelet a hagyatékból, amelyet a művész a családjával, a pályatársaival és a kortársaival váltott. Egy következő fejezetből a művész önéletrajzát, följegyzéseit, művészeti irányelveit, művészetelméleti írásait ismerheti meg az olvasó.

Különleges csemegének számít a mintegy 20 oldalnyi Tóth Menyhért-vers a kötetben.

A versek után a művésszel, illetve a pályatársakkal készült interjúkat, interjúrészleteket találunk a kötetben. Mindezek segítségével eddig nem látott mélységben ismerhetők meg a művész életének epizódjai, a mindennapi megélhetésért való alázatos küzdelme, ugyanakkor a szeretet felemelő hatalmát hirdető, embertársait csodálattal szemlélő alkotó arcképe.

A kötetet gazdag és jó minőségű műmelléklet zárja: 33 művet - grafikát, festményt és szobrot - reprodukáltak, és itt tették közzé Tóth István és Apáti Tóth Sándor fotóművészek portréit Tóth Menyhértről. A dokumentumok jelentős részét Zsellér Jenő, a festő hagyatékának örököse bocsátotta Sümegi György rendelkezésére.

A könyvbemutatón Füzi László, a Tóth Menyhért-életművet évtizedek óta módszeresen felvállaló Forrás folyóirat főszerkesztője kérdezte Sümegi Györgyöt a festőhöz kötődő, csaknem egy évtizedes személyes kapcsolatáról, a dokumentumanyag válogatási szempontjairól és a kötet más szerkesztési elveiről. A művet megjelentető MMA Kiadó vezetője, Pécsi Györgyi méltatta a kiadvány fontosságát, Tóth Menyhért jelentőségét, valamint a kötet szerepét a kultusz további ápolásában.

Zsellér Jenő felvetésére szóba került egy tervezett, de máig meg nem valósult oeuvre-katalógus összeállításának szükségessége, tekintettel arra, hogy a műtárgypiacon egyre több hamisítvány tűnik fel. Legutóbb 10 millió forintért értékesítettek egy vitatott eredetiségű Tóth Menyhért-festményt.

A Tóth Menyhért: Levelek, vallomások című kötet Kecskeméten a Líra Könyvesboltban kapható, a mai napon még 20 százalékos kedvezménnyel.