Újabb együttműködési megállapodás a Neumann János Egyetemen

A Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum lett a kecskeméti egyetem újabb partnere

2024. 06. 12., 12:21
Újabb együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Egyetem, ezúttal a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum, Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumával. Mindez azt jelenti, hogy a technikumban tanulók a kereskedelmi és webáruházi képzések elvégzése után, az egyetemre való jelentkezésnél 30 kreditpontot kapnak.
Fotó: Puskás Barbara
A galéria 8 képet tartalmaz

Együttműködési megállapodás aláírására került sor szerdán a Neumann Jánosi Egyetemen, ezúttal a Kiskunhalasi Szakképzési Centrummal, azon belül is a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikummal. A két képzési központ szorosabbra fűzött kapcsolatának célja, hogy erősítsék a partneri viszonyukat, valamint, hogy segítség a diákok továbbtanulását.

- A Kiskunhalasi Szakképzési Centrumnak öt intézménye van, közöttük van Közgazdasági Technikum is. Mi már kötöttünk egy keret-megállapodást az egyetemmel és ez most a kiteljesedése kezd lenni, pontosabban ágazatonként megyünk végig és minden ágazatra kötünk megállapodást. Ez most a kereskedőket érinti, de előkészületei vannak már a gépészeknek, az informatikusoknak, tehát megyünk a műszaki szakma irányába is
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A megállapodás aláírása előtt dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora elmondta, az egyetem az elsők között ismerte fel a felsőoktatási intézmények körében, hogy milyen óriási jelentősége van a szakképzéssel való együttműködésnek, amelyet folyamatosan bővítenek is a térségben. Tasi Judit, Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatója pedig kiemelte, hogy az iskola okleveles technikus képzésére megnövekedett a jelentkezési létszám, amely szinte egyenes út az egyetemre.

Az okleveles technikus képzés 5 évig tart, de ezáltal egy felsőfokú szakmai oklevelet szereznek. A mai együttműködésnek a lényege az, hogy a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum Kereskedelmi és Webáruházi technikus képzését 5 év alatt elvégző diákok, egy kedvezményes program keretében 30 kredit beszámítással érkezhetnek a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán az ehhez társított kereskedelem és marketing alapszakra.

- Mivel összehangoltuk a szakképzésben és a felsőoktatásban a különböző tantárgyak tartalmi elemeit és mivel meggyőződtünk arról, hogy a szakképzésben, nagy óraszámban és megfelelő minőségben oktatnak szakmai tárgyakat, amelyek általános képzésben az egyetemre tartoznak, ez egy félévnyi tanulmányi kredit terhelést jelent, amelyből így az onnan érkező diákok mentesíthetők
— mondta dr. Kárpáti József, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Az együttműködést aláírással erősítette meg a Neumann János Egyetem és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum, Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma.