Újra nyit a posta Hunyadivárosban és Vacsiközben is

2023. 09. 10., 13:30
Közel egy év kitartó munkája és egyeztetései után újra lesz postai szolgáltatás a Hunyadivárosban. A városrész felújított közösségi házában már az utolsó simításokat végzik, hogy megnyíljon a postapont. Szemereyné Pataki Klaudia a vacsiközieknek is jó hírekkel szolgált, ugyanis a Gázló utcában is újra nyithat a posta.

2022. november 14-től országosan 366 hivatalában szüntette meg szolgáltatását a Magyar Posta, ebből hat kecskeméti helyen. A döntés indokának hátterében a magas rezsiköltség és a csökkenő ügyfélforgalom állt, hiszen a papíralapú levelezés helyét részben átvették a digitális formák, a csomagküldés szolgáltatóinak piaca pedig az elmúlt évek során egyre bővült.

Alig telt el két hét, máris a pártpolitikai csatározások szintjére vitte a kérdést a kecskeméti baloldal a december 8-ai közgyűlésen. Akkor azzal a javaslattal éltek, hogy fizesse a posta rezsijének egy részét az önkormányzat. Az ülésen azonban Kecskemét polgármestere elmondta, hogy az Európai Uniós irányelvek alapján piaci szolgáltatónak minősül a posta, nem közszolgáltatónak, így az önkormányzat nem tud számára működési forrást biztosítani.

A lakossági igényekre reagálva Szemereyné Pataki Klaudia már a 2022. december 8-ai közgyűlésen megígérte, dolgozik azon, hogy olyan megoldást találjon, ami megfelelő mind a hunyadivárosiak, mind pedig a vacsiköziek számára.

Kecskemét polgármestere rögtön felvette a kapcsolatot a Magyar Posta Zrt. új vezérigazgatójával, szorgalmazta újabb csomagautomaták kihelyezését, és a Hunyadivárosban elkezdődött egy olyan munka, amelynek eredményeként szeptember 22-től a Magyar Posta szolgáltatásai már a Hunyadivárosi Közösségi Házban is elérhetők lesznek.

Szerkesztőségünk megkereste Kecskemét polgármesterét, hogyan vált lehetővé a szolgáltatás újraindítása.  

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta:

- Pászti András, a Hunyadiváros önkormányzati képviselője már tavaly decemberben két olyan partnerrel együtt keresett meg engem, akikkel el lehetett kezdeni a tárgyalásokat egy vállalkozói Posta Pont megnyitásáról és egy átmeneti valamint egy hosszú távú megoldást is felvázoltak. Ezeket végig vittük közösen, egyeztettünk a Postával és az érintett felekkel, elkészítettük a pályázatot, megnyertük, megkötöttük a támogatási szerződést, és biztosítottuk az önkormányzati forrást hozzá. Pászti képviselő úr folyamatos közreműködésével eljutottunk odáig, hogy a Posta Pontot működtető szervezet megvásárolta a szükséges berendezéseket, felszereléseket, munkatársakat vett fel. Így minden feltétel rendelkezésre áll, hogy szept 22-én Hunyadivárosban megnyisson a Posta Pont!

Arra a kérdésre, hogy a Gázló utcai posta megnyitásával kapcsolatos folyamatos tárgyalásai milyen eredményre vezettek, Szemereyné Pataki Klaudia kérdésünkre elmondta:

- Jó hírem van a vacsiközieknek! Találtam egy rövid és hosszú távú megoldást. Benyújtottuk az Gázló utcai posta üzemeltetésre irányuló pályázatunkat, és várjuk annak elbírálását! Felelős polgármesterként nem hagyom cserben a vacsiközi lakosokat! Az energiámat pedig nem pártcsatározásokra fordítom, hanem eskümnek hűen Kecskemét javára – zárta gondolatait a polgármester.