Versmondók találkoztak a Hírös Agórában

2024. 05. 25., 16:15
Az idén már 28. alkalommal hirdette meg a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központ a versmondók találkozóját és annak döntőjét, a Versünnepet. A találkozóra összesen félezernél több jelentkezés érkezett az öt korcsoportban. Közülük összesen 102 versmondó jutott a mai döntőbe, ahol szakemberekből álló versmesterek csoportjai döntöttek minden korosztályban a kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítésekről.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 26 képet tartalmaz

Az idei Versmondók Találkozójával a szervezők a 95 évvel ezelőtt született Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő emléke előtt tisztelegtek. A megnyitó ceremónia az Otthon mozi színpadán, Szabó Mátyás dalszerző, zeneterapeuta rövid műsorával kezdődött, aki Szabó Lőrinc és Kányádi Sándor e egy-egy megzenésített versét adta elő gitárkísérettel.

Ünnepi köszöntőt a rendező Hírös Agóra vezetése nevében Barta Dóra ügyvezető igazgató, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Harangozó- és Seregi-díjastáncművész, érdemes művész mondott.

A versmondás mellett a versolvasás fontosságáról beszélt igen meggyőzően és oldott hangon Pál Sándor Attila költő, író, a Forrás folyóirat szerkesztője is. A Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely nevében elismeréseket adott át Kulcsár Marianna és Józsa Katalin, a szervezet vezetői. Felkészítő tanári díjat kapott Gerzsenyiné Danku Tünde, a Kálmán Lajos Óvoda Széchenyivárosi Tagóvodájának óvónője. Versmondó Diák Díjjal ismerték el a 11. osztályos református gimnáziumi tanuló, Telekes Kristóf eddigi munkáját, aki első osztályos kora óta folyamatosan aktív résztvevője volt a versmondó találkozóknak, de az idei évvel már az utolsó korcsoportból is kinő.

A díjak átadását követően Kulcsár Marianna drámapedagógus még ráhangolta a résztvevőket az előttük álló feladatra, majd az egyes korosztályok elvonultak a zsűrik kíséretében az Ifjúsági Otthon különböző termeibe, hogy bemutassák a döntőre hozott produkcióikat. Minden korosztályban lehetőséget teremtettek a szervezők arra, hogy a versmondók kiválasszák maguk közül a közönségdíjas produkciót.

Az eseményt számos szülő és hozzátartozó is élénk figyelemmel követte. Az eredmények kihirdetését, a jutalomkönyvek és különdíjak átadását követően a versmondóknak lehetőségük volt személyes véleményt kérni a zsűrik tagjaitól. Az egyes kategóriák kiemelt arany, illetve arany minősítést szerzett versmondói automatikusan bejutottak a Regösök húrján elnevezésű országos versmondó verseny döntőjébe, Budapestre. A középiskolás korosztály hasonló eredményt elért tagjai pedig júniusban a Latinovits Zoltán  Vers- és Prózamondó Találkozón  vehetnek részt Balatonszemesen.