Zenei határokon átívelő hangversenyre készülnek

2023. 04. 14., 10:55
A kincses és a hírös város énekesei, muzsikusai adnak közös koncertet szombaton este Kecskeméten. Az evangélikus templomban 18 órakor kezdődő hangversenyen a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus és a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar többek között Purcell, Pergolesi, Csajkovszkij és Kodály műveit szólaltatja meg.

A kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus csütörtök délután érkezett Kecskemétre. A kincses város neves zenei együttese vasárnap délutánig élvezi a hírös városbeliek vendégszeretetét. A kórus tagjai szombat este közös hangversenyt adnak meghívójukkal, a Lakó Sándor Kamarazenekarral, épp ezért a következő napokban jó néhány próbával készülnek a szombat esti koncertre. A kolozsvári énekesek a helyi zenekarral közösen is gyakorolnak, emellett itteni barátaikkal együtt megtekintik a város neves főtéri, szecessziós épületeit is. A vendégek kecskeméti programja vasárnap délelőtt a Nagytemplomban zárul, a 10.30-as szentmisén ők látják majd el a zenei szolgálatot.

A Guttman Mihály Pedagóguskórus

A kolozsvári magyar énrkkar, amely 2013 óta Guttman Mihály karnagy, zenetanár, a kolozsvári zenelíceum első igazgatójának nevét viseli, 2007 októberében alakult Kolozsvári Magyar Pedagógusok Kamarakórusa néven. Az együttes tagjai tanítók, óvónők, reál és humán, valamint zeneszakos pedagógusok. Tevékenységükre a lelkiismeretes, kemény munka, a megbízhatóság, a példaértékű kóruséneklés és a jókedvű csapatszellem jellemző. A kórus alapítója és vezetője Bedő Ágnes karnagy, zenetanár, aki egy korábbi interjúban így összegezte, hogy mit jelent számára és a kórustagok számára az énekkar: „Számomra szakmai elégtételt, elismerést, az éneklésen túl szoros, személyes kapcsolatokat és nagyon sok szeretetet ad. Igazából együtt növekedünk, fejlődünk. Mindannyian megtapasztaljuk a zene hatalmas összetartó erejét. A kóruséneklés során, a heti találkozások által jobban megismerjük egymást, tudunk egymás öröméről, bánatáról, gondjairól, terveiről. És nem utolsósorban nagyon megszerettük egymást.”

A két együttes kapcsolata nem új keletű. – Zenekarunk egyik tagja és a kolozsvári kórus egyik énekese már régóta baráti kapcsolatot ápol – mondta Kulcsár Erika, a Lakó Sándor Kamarazenekar művészeti vezetője. – Tóth-Guttman Emese – aki egyébként a vendégkórus névadója, Guttman Mihály leánya és a Romániai Magyar Dalosszövetség országos elnöke – több alkalommal is részt vett a kecskeméti Kodály Intézet szemináriumain, eközben ismerkedett meg együttesünk egyik tagjával. Ebből az ismeretségből fakadt azután, hogy a Lakó Sándor Kamarazenekar 2020-ban meghívást kapott egy kolozsvári vendégjátékra. A Covid-világjárvány miatt ez a tervünk azonban csak tavaly májusban valósulhatott meg. Emlékezetes napokat töltöttünk Erdélyben, és felejthetetlen emlék számunkra a Guttman Mihály Pedagóguskórussal közös koncertünk, amelyet a kolozsmonostori templomban rendeztek meg.

Az elmúlt év májusában megtartott közös programsorozat a kolozsváriak tetszését is elnyerte, akik akkor így köszöntek el a kecskemétiektől: „Kedves Lakó Sándor Kamarazenekar! Öröm volt együtt zenélni veletek. Ahogyan az is, hogy szép pillanatokat élhettünk át mindannyian mezőségi és kalotaszegi kirándulásainkon. További jó munkát, sikereket kívánunk a Guttman Mihály Pedagóguskórus nevében!”


A „Zenei örökségünk határok nélkül” pályázati program keretében szervezett tavalyi közös munka ezekben a napokban Kecskeméten folytatódik. A szombat esti hangversenyen – Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész bevezető gondolatai után – a két együttes közös előadásában a zenetörténet több gyönyörű darabjában gyönyörködhetnek majd az érdeklődők. Az evangélikus templomban többek között Kecskemét szülöttje, Kodály Zoltán két kórusműve, az Első áldozás és a Sík Sándor Te Deuma, Deák Bárdos György: Eli! Eli! című motettája, Pergolesi: Surrexit Christus című kompozíciója, valamint Henry Purcell: Dido és Aeneas operájának nyitánya és zárókórusa is felcsendül majd.