30 éves jubileumi konferenciával ünnepelt az Első Kecskeméti Lions Club

2023. 02. 11., 16:37
Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton az Első Kecskeméti Lions Club. Bár már 33 évesek, a pandémia miatt idénre tolódott a konferencia, mely során összegezték a múltat, beszéltek a jelenről és a jövőről. Az eseményen egy gyűjtést is szerveztek az éppen a törökországi földrengések áldozatainak mentésében segédkező Hírös Rescue Team javára.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 20 képet tartalmaz

Az egyik legrégebbi jótékonysági szolgálatot képviselő szervezet a városunkban az Első Kecskeméti Lions Club. Fennállásunk 30. évfordulóját ünnepelték ma egy konferenciával, mely során összegezték a múltat, beszéltek a jelenről és a jövőről.

- Tagjaink nem a saját vagyonukkal nyújtanal elsősorban, támofatást hanem aktivitásikkal. 30 éves volt idén a vásárunk, mely az egyik legnagyobb aktivitásunk Ott tudjuk gyűjteni a legtöbb pénzt. De gyűjtöttünk már élelmiszercsomagokat, az árvízkárosultaknak és a vörösiszap károsultaknak is - beszélt a club működéséről Borsos Botond,, az Első Kecskeméti Lions Club elnöke.

Az alapítványuk a rászoruló kecskeméti diákokat, valamint a Neumann János Egyetem hallgatóit támogatja. Jelenleg 25 tagot számlál a club, de este a jótékonysági vacsorán, két újabb főt avatnak.

A szervezet jelmondata a „We serve”, vagyis a „Szolgálunk”. Ezen mottó mentén végzik szolgálatukat Kecskeméten is.

- Nagyon-nagyon sok olyan rendezvényt, eseményt tartottak, és sok programot indítottak el, amelyek részben a hátrányos helyzetű, de kiváló képességgel rendelkező gyermekeknek a támogatását jelentette, valamint évről-évre megrendezik azt a jótékonysági börzét, amit most az elmúlt év karácsonya időszakában is megrendeztek, és ez egy óriási segítség - emelte ki Engert Jakabné alpolgármester.

A városban három ilyen szervezet van, de az Első Kecskemét Lions Club aktivitása kiemelkedő és példamutató. Dr. Buzási Gábor, a Volt Kormányzók Tanácsának elnöke, elmondta, hogy

a legelső Lions Club 1917-ben alakult meg Chicago-ban, ahol az I. Világháborúban megvakult, vagy látásukban megsérült embereket támogatták.

- Amerika határait 1945-ben lépte át. Először Svédországba, majd Nyugat-Európában áradt szét a mozgalom, majd '88 decemberében alakult meg az első magyar klub. Osztrák és finn barátaink voltak azok, akik nagyban pátyolgatták a hazai indulást. Kecskeméten az osztrák szál ugyanúgy tetten érhető - hangsúlyozta dr. Buzási Gábor, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének elnöke.

Az eseményen egy gyűjtést is szerveztek az éppen a törökországi földrengések áldozatainak mentésében segédkező Hírös Rescue Team javára. Jelenleg több mint 200 országban van jelen 45 ezer lions club, másfél millió taggal. Ez egy olyan mozgalom, mert ez a szervezet politikailag és világnézetileg neutrális és minden adományt továbbad. Magyarország 40 club működik 900 taggal, akik 2022-ben és 2023 első két hónapjában 800 millió forintot mozdítottak meg, és juttattak el a rászorulókhoz.