41 fiatal kap lakhatási támogatást Kecskeméten

2024. 03. 01., 12:45
A Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány csütörtöki döntése alapján 50 kérelmezőből 41 fog kapni lakhatási támogatást Kecskeméten. A közgyűlés még decemberben döntött arról, hogy támogatja a helyben munkát vállaló fiatalok havi albérleti díjának 50 százalékát, pályázat útján, legfeljebb 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatás formájában. Az önkormányzat elégedett az első akció eredményével és azt ígéri lesz folytatása.

A kecskeméti közgyűlés decemberi ülésén döntött arról, hogy saját forrásból támogatja a 24-35 év közötti, képzett pályakezdő, közép vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok lakhatási költségeit. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg idén 30 millió forint. Engert Jakabné alpolgármester ma (péntek) arról tájékoztatott, hogy a pályázat első fordulója lezárult. Az 50 beérkezett kérelemből 41-et fogadott el a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány.

- Nagy örömünkre szolgál, hogy az önkormányzat üzenete átjött és olyan területekről adták be pályázataikat a fiatalok, mint az egészségügy, a szociális és köznevelési ágazat, a városüzemeltetés, a rendvédelem, ahol valóban nagy munkaerő hiány van és szükség van jól képzett,  pályakezdő  szakemberekre
— fogalmazott a Kecskeméti Médiacentrumnak Engert Jakabné, alpolgármester.

A pályázat keretében a havi lakásbérleti díj 50 százalékát, legfeljebb havi 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehetett megigényelni. Bár a pályázat első köre most lezárult, később újra lehet majd kérelmeket benyújtani, ígéri az alpolgármester.

- Lesz folytatás. A fennmaradó összegre újra lehet majd benyújtani kérelmeket, hiszen állandóan van a munkaerőpiacon mozgás, végeznek tanulmányaikkal és jönnek vissza a fiatalok. Bízunk benne, hogy ezzel erősítjük a kecskeméti fiatalok kötődését gyönyörű városunkhoz
— nyilatkozta szerkesztőségünknek Engert Jakabné.

Az alpolgármester hozzátette, ez a támogatási forma egyedülálló, korábban erre nem volt példa Kecskeméten és bíznak abban, hogy a jövőben még nagyobb arányban arra tudják ösztönözni a kecskeméti fiatalokat, hogy a városban maradjanak és itt helyezkedjenek el.