Tízéves lett a kecskeméti piarista óvoda

2024. 10. 11., 21:06
Tízéves lett a kecskeméti piarista óvoda. A jeles jubileumot színes műsorral ünnepelték péntek délután a Czollner téri intézményben.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 31 képet tartalmaz

Tíz évvel ezelőtt, 2014-ben, éppen a piaristák kecskeméti megtelepedésének 300. évfordulóján nyitotta meg kapuit Kecskeméten a piarista óvoda. A jeles évfordulót péntek délután ünnepelték meg a Czollner téri intézményben.

A vendégeket Mikulás Domonkos, a Piarista Iskola főigazgatója köszöntötte, majd Zsódi Viktor piarista tartományfőnök szólt az egybegyűltekhez. Zsódi Viktor köszöntjében kiemelte: nagyon fontos és örömteli esemény volt, amikor a piaristák kecskeméti jelenléte tíz évvel ezelőtt óvoda nyitásával egészült ki.

"morális örök-
mozgó: amit nem emelsz
- szüntelen - süllyed"

Ezt a Fodor Ákos-haikut idézte köszöntőjében a tartományfőnök, aki reményét fejezte ki, hogy 10, 20, és 100 év múlva is ünnepelhetjük Kecskeméten a piarista óvoda évfordulóit és Kalazanci Szent József küldetését itt a hírös városban.

Szabó Krisztina, az óvoda vezetője felidézte, hogy „beimádkozott” falak között kezdhették meg munkájukat, hiszen az épületben sokáig szerzetesek éltek. - Nem tudták, hogy szobájuk helyén egykor gyermekbirodalom lesz - fogalmazott.

A piarista óvodáról

"Óvodánk a kecskeméti Piarista Iskola, teljes nevén a Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda része. Az óvoda az intézmény Czollner téri telephelyén létesült, az angolkisasszonyok egykori rendházának felújításával. A megújuló energiaforrásokkal ellátott modern épület kétszintes, tornaszobával, és az előírásoknak megfelelő kiszolgáló helyiségekkel rendelkezik. Az intézményben három csoportszoba került kialakításra. A vegyes életkorú csoportok a Pitypang, a Napraforgó és a Kamilla nevet kapták" - olvasható a kecskeméti Piár portálon. 

Szabó Krisztina felidézte, hogy öt kollégájával a kezdetektől jelen vannak az óvodában, ahol jelenleg összesen hat óvodapedagógus, négy dajka és egy pedagógiai asszisztens foglalkozik a gyermekekkel.

A köszöntők után a nagycsoportos ovisok megható műsorát nézhették meg a jelenlévők. Az apróságok műsora után olyan fiatalok adtak elő zeneszámokat, akik egykor a piarista óvodába jártak.

Az ünnepségen jelen volt Nagy Attila kecskeméti piarista házfőnök, az óvoda első igazgatója, dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa, valamint Nyeste Pál piarista plébános is. A városvezetés nevében Jánosi István önkormányzati képviselő vett részt az ünnepségen, mely óvodabejárással és szeretetvendégséggel ért véget.