„A gyerekeid valahol ég és föld között lebegnek” – Könyv segíti a koraszülött babák családjait

2023. 06. 02., 20:08
Csodák már pedig léteznek – erről számolnak be azok az apukák és anyukák, akik megosztották történetüket a Hírös Koraszülettekért Alapítvány Kincstaláló című, most megjelent kiadványában. A kötet – amit pénteken délután mutattak be a Vincent étteremben – azzal a céllal született, hogy erőt adjon, példát mutasson azoknak a szülőknek, akiknek gyermekük idő előtt érkezett.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 35 képet tartalmaz

Sok PIC-i hős, büszke anyukák és apukák gyűltek össze pénteken délután a Vincent étterem különtermében, hogy megünnepeljék egy hiánypótló kiadvány, a Kincstaláló – Vannak, akik sietősen korán születők című kötet létrejöttét. Ezek a szülők vállalták, hogy elmeséljék életük talán legnehezebb időszakának történetét, beszámoltak arról, milyen traumát jelentett számukra koraszülött babájuk érkezése.

Az ünnepségen elsőként dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, egy pályázat hozta el a lehetőségét, hogy végre megvalósulhasson régi álma.

– Öt évvel ezelőtt megkaptam hivatásom legszebb ajándékát: 80 család összeállított egy kétkötetes könyvet 100 koraszülött történetét összefoglalva. Azt a címet adták neki: Csodák márpedig léteznek.... Emlékek Kelemen Edit és a kecskeméti koraszülött osztály elmúlt 25 évéből. Ettől a perctől kezdve már biztosak voltunk benne, hogy elkészítjük a Kincstalálót
— idézte fel a kezdeteket dr. Kelemen Edit. Hozzátette: ezt a könyvet az élet írta. – Azért született meg, hogy a koraszülött babák szülei, tudják: nincsenek egyedül. Sortársaik mesélnek benne érzéseikről, félelmeikről, kudarcaikról, nagyon sok sikerről, és mérhetetlen szeretetről – mondta elérzékenyülve.

Gratulált a könyv megszületéséhez Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Megköszönte dr. Kelemen Editnek, a koraszülött babák „Aranyanyujának”, hogy csapatával, a kórház szakmai hátterével, segítenek megőrizni azt a kincset, amit egy gyermek jelent.

– Életeket mentenek, jövőt biztosítanak, egy boldog utat ajándékoznak a családoknak, ami példa nélküli a régiónkban, országosan és nemzetközi kitekintésben is – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Horváth Zsolt, a kórház orvosigazgatója köszöntőjében kiemelte, a kecskeméti PIC részleg statisztikái országos szinten is kimagaslóak. – Nagyon kevés koraszülött babát veszítünk el, akár a tenyérnyiekből is. Ez nagy büszkeség az egész osztály és az egész kórház számára – fogalmazott az orvosigazgató.

A Kincstaláló című könyvben anyák emlékeznek vissza, mit éreztek, mi játszódott le az agyukban, amikor 26-28-30 vagy akár 36 hetesen koraszülött babának adtak életet, és hogyan küzdöttek gyermekükért, önmagukért, családjukért a kecskeméti PIC falai között. A kötet a visszaemlékezések mellett ismerteti a folyamat során felmerülő szakkifejezéseket, és segíti az elfogadás, a megértés, a tanulás útján megélni a csodák lehetőségének a világát. Kronológikusan haladva mutatja be a születés, a találkozás, az érintés, a táplálás, a tanulás, az elgyengülés, az erősödés, a hazatérés stációit megtörtént eseteken keresztül. Így egyfajta bátorító gyűjtemény a PIC részlegen fekvő babák szüleinek, a hozzátartozóknak, hogy kicsit jobban megértsék, hogy mi miért történik velük.

Az interjúkat Veress Krisztina készítette, a könyvet dr. Kelemen Edit Boros Anikó és Zsoldos Csaba grafikusművészekkel állította össze. A könyvbemutatón, Ragályiné Homoki Ivett olvasott fel részleteket Barnus történetéből, aki a 26. hétre, mindössze 750 grammal érkezett, majd férje, Ragályi Viktor idézte fel egy apa megrázó visszaemlékezését ikreik érkezéséről. Bertold 1470, Botond 820 grammal jött világra. „A gyerekeid valahol ég és föld között lebegnek”- fogalmazott az édesapa arról az időszakról, amikor az ikerfiúkat gépek tartották életben. Ő pedig úgy érezte, szétfeszíti a tehetetlenség.

A könyvbemutató következő részeként Apa+én címmel egy kisfilmet vetítettek le, amelyben apák mesélnek a koraszülésről, a kecskeméti koraszülöttosztályon átéltekről. – Mert az apáknak is tudniuk, érezniük kell, hogy fontosak, hogy lelki-érzelmi együttgondolkodásukkal, empátiájukkal az anyák támaszaivá válnak, ezáltal gyermekük fejlődésére a távolból is hatással vannak – mondta előzetesen dr. Kelemen Edit. A filmet – amelynek szereplői közül többen jelen voltak - sokan megkönnyezték.  

Az ünnepség végén Gájer Bálint, a "Swing Hercege" énekelt, többek között kisfia érkezésére írt dalát is előadta. A gyerekek közül többen táncra is perdültek a koncerten.  

Majd együtt szépen felnövünk a Föld játszóterén - énekelte Gájer Bálint a Kincstaláló című könyv bemutatóján Részletek: https://hiros.hu/a-gyerekeid-valahol-eg-es-fold-kozott-lebegnek-konyv-segiti-a-koraszulott-babak-csaladjait/

Közzétette: Hiros.hu – 2023. június 2., péntek

Mi is segíthetjük a PIC részleget

Aki szeretné támogatni a kiadványt megjelentető HÍRÖS KORASZÜLÖTTEKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY-t, az alábbi számlaszámon teheti meg: Számlaszám: 10401165-50526685-57561009 Adószám: 18408812-1-03