A magyar nőt ünnepli Máday Norbert kiállítása

2023. 03. 08., 21:14
Megnyílt a Magyar nő – Két évszázad női portréi című kiállítás ma délután a Cifrapalotában. A Máday Norbert magángyűjteményéből összeállított tárlat a 18. század elejétől a reformkor és a szabadságharc időszakán keresztül egészen a dualizmus koráig tartalmaz többek között hölgy, nemesasszony, parasztasszony képmásokat. Ezenkívül a 20. század elejéről és a két világháború közötti időszakból is kerülnek bemutatásra kiemelkedő darabok. A megnyitó házigazdája Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt.

Máday Norbert gyűjtő arról beszélt a Kecskeméti Médiacentrumnak, hogy magyar női portrékat láthatunk a 18., 19. és 20. századból. Tulajdonképpen a militáriából való kitekintés vezetett ide, hiszen akár a 17. századi Thököly-szabadságharc vezéralakja, Zrínyi Ilona, akár a 19. századi ’48-as nők, Lebstück Mária, Nyári Mari, Teleki Blanka, akár a 20. században az 1956-os Wittner Marik mutatták meg azt, hogy a nők is formálták a Kárpát-medencének az arculatát, ők nevelték a legnagyobb magyarokat és hadvezéreket.

– Úgy gondoltam, hogy végre, valahára a 200 éves magyar muzeológia történetében legyen róluk egy kiállítás, mert még soha nem volt. Egy évtized munkája ez, van köztük Kecskeméti művészettelepi alkotás a századfordulóról, a 18- századi portrék nagyon ritkák, azokból ma már alig lehet találni
— mondta Máday Norbert.

A gyűjtő kiemelte, hogy „mindig volt Magyarország történetében egy olyan réteg, aki hazafias volt, nemzeti szellemben gondolkodott, úgy nevelte gyermekeit. Minden cselekedetében a magyar haza iránti elkötelezettsége látszódott, reméljük ilyen a 21. század is – folytatta.

A kiállítást Dr. Simicskó István országgyűlési képviselő nyitotta meg. A Hungarikum Bizottság tagja azt mondta, ennek a kiállításnak az üzenete, kifejezi a kiállító, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a gyűjtő, Máday Norbert magyar nők iránti tiszteletét.

– Nagyon fontos ebben a világban, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy manapság egyre kevésbé látjuk a tiszteletet emberi viszonyainkban, szerintem a tisztelet kultúráját kell ápolnunk, különösen a hölgyek megbecsülése felé. Hiszen, ha nincsenek magyar anyák, magyar asszonyok, édesanyák, nagymamák, feleségek, leányok, akkor nincsen magyar nemzet!
— hangsúlyozta Dr. Simicskó István.

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója először arról beszélt, hogy barátsággá mélyült szakmai kapcsolata Máday Norberttel 15 évre tekint vissza. A műgyűjtő 2008-ban hozta első tárlatát a magyarországi múzeumokba „Ilyen tavasz csak egy volt életemben” címmel.

— Akkor vajon hányan érezhették azt, hogy itt valamilyen nagy dolog történik a múzeumok életében? Azért történt nagy dolog, mert először történt olyan, hogy egy műgyűjtő a saját anyagát bemutatva rá kellett döbbentse a múzeumok szakmai állományát, szakembereket, hogy nagyon sok, a magyar történelem számára nagyon fontos történelmi pillanatnak a tárgyi hagyatéka, igencsak foghíjas a magyar múzeumokban — részletezte Dr. Rosta Szabolcs, aki hozzátette, Máday Norbert ezt a hiányt pótolja.

A kecskeméti hölgyeket Dr. Salacz László köszöntötte. Az országgyűlési képviselő a megnyitón azt mondta, „méltánytalanul keveset foglalkoztunk a magyar nők szerepével, hatásával hazánkra, életünkre. Ezzel a kiállítással el kezdhetjük törleszteni adóságunkat. A képeket végigcsodálva, figyelve az arcokat, tekinteteket, leperegnek előttünk a magyar történelem viharos évszázadai, melyben néha, a háttérben, biztos támaszt adva, néha a harctéren, fegyvert ragadva végig ott volt a magyar nő.” – mondta Dr. Salacz László, aki beszéde után átadott egy csokor virágot Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek nőnap alkalmából, melyet az összes hölgy nevében vett át a város vezetője.

A megnyitón beszédet mondott még Batthyány-Schmidt Margit a Magyar Női Unió Egyesület és a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, valamint Albertné Görgey Zsuzsanna a Magyarok Európában Egyesület elnöke. A rendezvényen közreműködött a Novum Kamarazenekar és Danyi Judit, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze.