Augusztus 20-án kerül megrendezésre a Bács-Kiskun Vármegyei Kenyérünnep

2023. 08. 16., 16:15
Augusztus 20-án kerül megrendezésre a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program, Bács-Kiskun Vármegyei Kenyérünnepe. Idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a programot a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége.
A képünk illusztráció

Augusztus 20-án kerül megrendezésre a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program, Bács-Kiskun Vármegyei Kenyérünnepe. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen, de a határainkon túl is.

A 2011-ben indított jótékony kezdeményezést a 2013-as megalakulása óta bekapcsolódó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vitte igazán sikerre, és mostanra százszorosára növelte az első évben gyűjtött mennyiséget. A Program szervezését, összefogását – az elmúlt éveknek megfelelően – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ végzi. A kezdeményezés megbecsültségét jelzi, hogy a „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” a programot Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.

A magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program egy igazi Kárpát-medencei sikertörténet, ami egyrészt a nemzet megmaradását segíti elő, másrészt a szolidaritást fejezi ki a szegényebb sorsú nemzettársaink iránt
— nyilatkozta korábban Gáspár Ferenc a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei elnöke.

Fontos szerepe van a Magyarok Kenyere Alapítványnak is: az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli diaszpóra magyarságot is bevonja a programba. A kijuttatott jelképes mennyiségű magyar lisztből több száz tengerentúli magyar család sütötte meg a Nemzeti Összetartozás évében a Magyarok Kenyerét.

Az idei adományozás még javában zajlik, de várhatóan sikerül túlszárnyalni még a tavalyi évet is, amikor 8500-nál is több magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, több mint 1100 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyermekek, rászorulók ellátására.

A megyében eddig mintegy 8 tonna búzaadományt gyűjtöttek össze, emellett pénzadományok is érkeztek, mivel sokan búzajegy megvásárlásával segítik a programot. Az adományokkal főként Böjte Csaba Alapítványát és az ÁGOTA Alapítványt segítik liszt és kenyér formájában. A hagyományos búzaösszeöntés ugusztus 19-én, Szolnokon tartják majd a hagyományos búzaösszeöntést.

Minden hasznos információ megtalálható a gyűjtőpontokról és a búzajegy vásárlásáról a magyarokkenyere.hu oldalon.