Az Ég tartja a Földet: musical Erzsébetről, a szerelem szentjéről

2023. 09. 21., 13:56
Díszelőadás keretében ma este kerül nyilvánosság elé a Szikora Róbert- Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde nevével fémjelzett új magyar musical a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán. „Az Ég tartja a Földet” című előadást Cseke Péter rendezte.
A galéria 36 képet tartalmaz

Az új magyar musical ötlete Szikora Róbert fejéből pattant ki, aki évekkel korábban már megkísérelt tető alá hozni egy előadást a Koltay Gábor-Koltay Gergő testvérpárral.  A tervet végül elvetette, és felkérte Zsuffa Tünde írót, hogy írja meg a legismertebb magyar szentnek, Árpádházi Szent Erzsébetnek, II. András király és Gertrudis királyné leányának, IV. Béla király húgának történetét. Bár az írónő elsőre nemet mondott, a pandémia hónapjai alatt áttekintette a korszakra vonatkozó forrásanyagot, és végül mégis megírta a művet Az Ég tartja a Földet címmel.

A műben elhangzó, 40 feletti betétdal Szikora Róbert munkája, a dalok szövegét Lezsák Sándor írta. A mű születésének első pillanataitól csatlakozott a szerzőkhöz Cseke Péter, a színház igazgatója, aki így komoly hatással tudott lenni az elkészült végső szövegváltozatra is.

Erzsébetet ötéves korában nemcsak eljegyzik a thüringiai őrgróf fiával, de a hatalmi érdekek miatt el is kell hagynia a hazáját. Már ebben a nagyon ifjú korban is kivételes érzékenységet mutat az elesettek, a szegények problémái iránt. Emiatt és idegen mivolta miatt az őrgróf felesége, Zsófia hercegné megkeseríti az életét. Az ifjú Erzsébet azonban telve van életörömmel, sorozatosan megküzd a nehézségekkel és bírja a nép szeretetét és bizalmát.

A musical nem csak Erzsébet rövid, 24 évnyi életének hiteles története, de szembenézés a sorozatos emberi gyarlóságokkal is. Ugyanakkor korkép a 13. századi magyarországi és thüringiai állapotokról is. Trónviszályok és gyilkosságok, pusztító járványok, intrikák, cselszövések jelzik a darabban, hogy napjaink és a 800 évvel korábbi viszonyok között számos hasonlóság van, Erzsébet életének példázata pedig máig ható erővel bír. Az Ég tartja a Földet című musical hivatalos premierje pénteken este lesz a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Fotó: Góg Zsolt