Egyhangúlag elfogadta a közgyűlés a városi díjakról szóló új rendeletet

2023. 02. 16., 15:57
A szakbizottságokban elhangzott javaslatok alapján módosítva, egyhangúlag elfogadta a csütörtöki közgyűlés a városi díjakról szóló új rendeletet. Bizonyos díjakat összevonnak, több esetben módosul az átadások időciklusa és két új díjat is alapítanak.
A városi díjakat szabályozó új rendetről szóló előterjesztést Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jegyezte (Fotó: Banczik Róbert)

A bizottsági viták során kialakult kompromisszum szerint Mathiász János és Mészöly Gyula neve a továbbiakban díj elnevezésében nem, ugyanakkor az új Kecskemét Agráriumáért Díjhoz járó díszoklevélen szerepel majd, annak megfelelően, hogy melyik agrárszektorba tartozik a díjazott. A két díj összevonása és a díjazott tevékenységi kör kiterjesztése elsősorban azt szolgálja, hogy az agrárium teljes spektrumában tevékenykedők megkaphassák az elismerést, ne csak a szőlészet, a gyümölcsészet és a kertészet kiemelkedő képviselői. 

Ehhez hasonlóan, az új Kecskemét Kultúrájáért Díj kitüntetettje Tóth László nevét viselő díszoklevelet kap, amennyiben az újságírás, a média területén ért el kiemelkedő teljesítményt.

A szintén új Kecskemét Gazdaságáért Díjhoz Tiringer Ferenc nevét viselő oklevél jár, amennyiben a díjazott a lakossági szolgáltatásokban való jelentős szerepvállalásért, saját munkával előállított termékkel Kecskemét hírnevének öregbítéséért kapta az elismerést.

A Biztonságos Kecskemétért Díj elnevezésű új kitüntetésbe olvasztják be az eddig önálló Az Év Kecskeméti Rendőre, Tűzoltója, Városrendésze és Büntetés-végrehajtási Intézeti Dolgozója díjakat, továbbá bevonják az elismerhető tevékenységi körök közé a honvédelmet. A bizottsági viták alapján kidolgozott módosítás szerint végül évente kettő helyett három Biztonságos Kecskemétért Díj átadására lesz lehetőség.

Új kitüntetésként vezetik be a legfeljebb 25. életévüket betöltött fiatalok kiemelkedő tevékenységét elismerő díjat, melynek neve az eredeti tervezet szerint Arany Kecske Díj lett volna. A módosítás szerint nem rögzítik egyelőre a nevet, egyeztetnek az ifjúsági szervezetekkel, és ez alapján dönthet a kitüntetés elnevezéséről a márciusi közgyűlés.

A másik újonnan létrehozott díj a Kecskemétért Emlékérem, melyet a polgármester ítélhet oda a város értékeinek hazai és külföldi megismertetésében történő jelentős szerepvállalásért.

Az új rendeletben további fontos változás, hogy egyes díjak (Kada Elek-díj, Katona József-díj, Kodály Zoltán-díj, Bozsó János-díj) az eddigi gyakorlattól eltérően nem évente, illetve kétévente, hanem minden harmadik évben kerülnek odaítélésre, amitől a jogalkotói szándék szerint tovább emelkedhet a díjak presztízse. A rendelet szerint a Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető cím és a Kada Elek-díj 2023-ban, a Város Kulcsa Díj és a Katona József-díj 2024-ben, a Kodály Zoltán-díj és a Bozsó János-díj 2025-ben kerül adományozásra.

Az új rendelet megalkotásának előzménye, hogy Király József ellenzéki képviselő 2021-ben kezdeményezte Az Év Kecskeméti Mestere Díj Tiringer Ferenc-díjra történő átnevezését. A közgyűlés 2022. februári ülésén döntött arról, hogy felülvizsgálják az összes díj megnevezését és adományozásának szabályait. Ez a munka vezetett oda, hogy végül - jogtechnikai okok miatt - új rendelet született. Dr. Temesvári Péter jegyző a közgyűlést megelőző bizottsági üléseken elmondta: az új rendelet megalkotásának két fő célja a jogi normavilágosság és a díjak presztízsének további emelése volt. Az eddigi, 2006-os rendeletet számos alkalommal módosítani kellett, azon már "több volt a folt, mint a nadrág" - fogalmazott.

Kapcsolódó cikk