Új rendelet szabályozhatja a városi díjakat

2023. 02. 15., 14:02
Új önkormányzati rendeletet fogadhat el a csütörtöki közgyűlés a városi díjakról. Az új rendelet értelmében bizonyos díjakat összevonnának, több esetben módosulna az átadások periódusa és új díjakat is alapítanának. A téma kapcsán több bizottságban is vita alakult ki a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között.
A városi díjakat tavaly október 3-án adták át a Város Napja gálaműsor keretében a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban (Fotó: Banczik Róbert)

Dr. Temesvári Péter jegyző a bizottsági üléseken elmondta: az új rendelet megalkotásának két fő célja a jogi normavilágosság és a díjak presztízsének további emelése. A jelenlegi, 2006-os rendeletet számos alkalommal módosítani kellett, azon már "több volt a folt, mint a nadrág" - fogalmazott.

A legnagyobb vita bizonyos díjak összevonása körül alakult ki az értékmegőrzési és az agrárbizottság keddi ülésén. Az új rendelet szerint a Mathiász János-díj és a Mészöly Gyula-díj helyett létrehoznák a Kecskemét Agráriumáért Díjat. Az ellenzéki bizottsági tagok szerint elfogadhatatlan, hogy e két jeles személy neve a továbbiakban ne szerepeljen városi díj nevében. A kormánypárti érvelés szerint, melyet a legvilágosabban prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester fejtett ki, az összevonás elsősorban azt szolgálja, hogy az agrárium teljes spektrumában tevékenykedők megkaphassák a díjat. A vitában lehetséges megoldásként merült fel, hogy az új díj odaítélésekor a díszoklevélen szerepeljen az adott ágazatban tevékenykedő jeles előd neve. Prof. dr. Sztachó-Pekáry István további két erre érdemes személyiséget is javasolt: a tritikálét nemesítő dr. Kiss Árpádot és a Helvéciát létrehozó Wéber Edét.

A másik összevonás, amely sok vitát váltott ki, a Biztonságos Kecskemétért Díj elnevezésű új kitüntetéshez kapcsolódik, amely magába olvasztaná Az Év Kecskeméti Rendőre, Tűzoltója, Városrendésze és Büntetés-végrehajtási Intézeti Dolgozója díjakat, továbbá bevonná az elismerhető tevékenységi körök közé a honvédelmet. A kormánypárti tagok szerint ezzel nőhet a díj presztízse, az ellenzék szerint viszont aggályos, hogy ezzel megszűnne az önálló területek díjazása.

További fontos változás lenne, hogy egyes díjak (Kada Elek-díj, Katona József-díj, Kodály Zoltán-díj, Bozsó János-díj) az eddigi gyakorlattól eltérően nem évente, illetve kétévente, hanem minden harmadik évben kerülnének odaítélésre, ami mögött szintén az a szándék húzódik, hogy tovább emelkedjen a díjak rangja.

Új kitüntetésként vezetnék be a legfeljebb 25. életévüket betöltött fiatalok kiemelkedő tevékenységét elismerő Arany Kecske Díjat, valamint a Kecskemétért Emlékérmet, melyet a polgármester ítélhet oda a város értékeinek hazai és külföldi megismertetésében történő jelentős szerepvállalásért.

Az új rendelet alapján a Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető cím és a Kada Elek-díj 2023-ban, a Város Kulcsa Díj és a Katona József-díj 2024-ben, a Kodály Zoltán-díj és a Bozsó János-díj 2025-ben kerül adományozásra.

A rendelet az Értékmegőrzési Bizottságban 3 igen szavazat és 3 tartózkodás mellett nem kapta meg a támogatáshoz szükséges többséget, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottságban 4 igen és 3 nem szavazattal a csütörtöki közgyűlésnek elfogadásra javasolták.

Az új rendelet megalkotásának előzménye, hogy Király József ellenzéki képviselő 2021-ben kezdeményezte Az Év Kecskeméti Mestere Díj Tiringer Ferenc-díjra történő átnevezését. A közgyűlés 2022. februári ülésén döntött arról, hogy felülvizsgálják az összes díj megnevezését és adományozásának szabályait. Ez a munka vezetett oda, hogy végül - jogtechnikai okok miatt - új rendelet születhet.