Szeptember 21-én kezdődik a MetroPOLICE bűnügyi filmfesztivál Kecskeméten

Együttműködést kötött a Hírös Agóra és vármegyei rendőr-főkapitányság

2023. 09. 08., 13:36
Együttműködési megállapodást írt alá a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a szerződéskötés apropója a hamarosan kezdődő kecskeméti MetroPOLICE bűnügyi filmfesztivál. Az együttműködés és a filmfesztivál célja a népszerű bűnügyi filmalkotások bemutatásán túl a bűnmegelőzés támogatása.
A galéria 17 képet tartalmaz

A jövőben együttműködik a bűnmegelőzés jegyében a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, valamint a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Elsősorban a fiatal korosztály megszólítására koncentrálnak. Az együttműködési megállapodást sajtótájékoztató keretében pénteken délelőtt írták alá.

– Egy kulturális intézménynek különösen nagy felelőssége van abban, hogy olyan lehetőségeket, kulturális ajánlatokat nyújtson, amelyek szokásokon változtathatnak. Az együttműködés keretében fiatalokhoz szólunk elsősorban, de bízunk abban, hogy szüleikre,  nagyszüleikre is hatással lesznek azok, akiket megszólítunk - mondta Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális Központ ügyvezetője. Hozzátette: olyan innovatív rendezvényeket szeretnének megvalósítani, amelyek a felkeltik a fiatalok figyelmét.

Az együttműködés apropója és egyben első eleme az Otthon mozi négy napos, MetroPOLICE bűnügyi filmfesztiválja, melynek célja a népszerű bűnügyi filmalkotások bemutatásán túl a bűnmegelőzés támogatása, a rendőrség szerepének bemutatása, a bizalom erősítése a lakosság körében.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak köszönhetően rendőrségi szakmai program társul a fesztivál programjához, amelynek keretében a fiatalok és a családok igazi bűnesetekkel ismerkedhetnek meg. Kecskeméti bűnesetekről hallhatnak, de a bűnözők nyelvhasználatáról is lesznek előadások.

– Az együttműködés fő célja, hogy megtaláljuk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyekkel a fiatalokhoz szólhatunk, megvalósíthassuk azokat az ötleteket, amelyek célja, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá. Ebben a Hírös Agora nagy segítségünkre tud lenni 
— hangsúlyozta dr. Gulyás Zsolt, Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány.

Csenkiné Túri Edit, az Otthon mozi vezetője, a filmfesztivál ötletgazdája elmondta: idén először szervezik meg a filmfesztivált, korábban bűnügyi napok voltak, amikor még nem nevezéses alapon állították össze a műsort. Ebben az évben magyar vagy magyar koprodukcióban készült alkotásokkal lehetett jelentkezni, három kategóriában. A nevezés szeptember 7-én lezárult, 11-én hétfőn hozzák nyilvánosságra a programot.

– A film mindig egy jó kapcsolódási pont, bármilyen témához nyúlunk, legyen az krimi, a thriller, a bűnüldözés vagy bűnmegelőzés téma. Nem feltétlenül pedagógiai célú a fesztivál, hanem inkább a műfaj minőségi filmjeinek bemutatására törekszünk, ami viszont egy nagyon jó kapcsolódási pont - emelte ki Csenkiné Túri Edit.

A MetroPOLICE bűnügyi filmfesztivál szeptember 21-24. között várja az érdeklődőket. Az esemény négy napján számtalan interaktív kísérőrendezvény, színes családi nap, kiállítás, könyvbemutató is várja az érdeklődőket. A vetítésekhez közönségtalálkozó is társul.