Elnémította a jegyzőt Vancsura István

2024. 04. 18., 14:04
Leintette a törvényesség őrét, Kecskemét jegyzőjét dr. Vancsura István. A baloldali képviselő a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökeként nem adott szót dr. Temesvári Péternek a hétfői ülésen. A jegyzőnek kötelessége, hogy jelezze törvényességi észrevételét, ám amikor ezt megtette, Vancsura elhallgattatta őt. Erről is szó volt a mai közgyűlésen.

Bár megpróbált szót kérni Kecskemét jegyzője a Jogi és Ügyrendi Bizottság ülésén, dr. Vancsura István, a bizottság elnöke megtagadta azt a hozzászólást, melyben dr. Temesvári Péternek törvényességi észrevétele lett volna. Ezt Jánosi István tudatta a mai közgyűlésen. Vancsura egy újabb napirendi pontot akart beemelni a hétfői bizottsági ülésen, ekkor hallgattatta el a jegyzőt.

– Vancsura István a napirendi pontok tárgyalásába szeretett volna egy újabb pontot beemeltetni, ami az őt érintő büntetőeljárás kapcsán megjelent médiatartalmak vonatkozásában tett észrevételeit tartalmazta volna. Arról, hogy ez a Jogi és Ügyrendi Bizottságot mennyiben érinti, nem érdemes vitát nyitni
— fogalmazott Jánosi István.

A képviselő szerint ez az eset rávilágít arra, hogy milyen hatalomtechnikai eszközökkel vezetnék a várost a gyurcsányista baloldal helyi politikusai, valamint arról is képet kaphatunk, hogy hogyan is értelmezik a demokráciát, a jogállamiságot. Leviczky Cirill elmondta, hogy 1990 óta ül a Közgyűlésen, egy ciklust leszámítva, és ilyenre még sosem volt példa.

– Kérem tisztelt polgármester asszonyt, hogy mérlegelje ezt a helyzetet, és amennyiben úgy látja, a következő testületi ülésen méltatlanság címén vegye el Vancsura Istvántól a közgyűlés ezt a bizottsági elnöki posztot, kezdeményezzen tárgyalást az ellenzéki frakcióval, hogy kit jelölnének meg erre a pozícióra - javasolta Leviczky Cirill.

– Azért nem adtam meg a szót a jegyző úrnak, mert nincs miért - reagált erre dr. Vancsura István. Nem értette, hogy miért baj az, ha nem adja meg a szót a jegyzőnek. Szerinte teljesen rendben van, hogy a törvényesség őrét nem hallgatja meg, amikor észrevétele lenne. Dr. Temesvári Péter is szót kért a mai közgyűlésen, amit természetesen meg is kapott. A jegyző elmondta, hogy kötelessége jelezni a törvényességi észrevételét minden esetben, ezért kért szót az ülésen.