Értékmegőrzési Bizottság: 2023-ban is biztosított a kulturális intézmények működése

2022. 12. 06., 12:13
Nem lesznek nagyobb megszorítások a kulturális ágazatban Kecskeméten, az intézmények működése jövőre is biztosított – hangzott el az Értékmegőrzési Bizottság mai (kedd) ülésén a 2023-as költségvetés tárgyalása során. A testület hosszasan foglalkozott az újjáalakuló Kulturális Kerekasztal létrejöttének körülményeivel is.

A hét fős Értékmegőrzési Bizottság mai ülésén csak négyen vettek részt, az ellenzéket csupán Király József képviselte. A legfontosabb napirend itt is Kecskemét 2023-as költségvetése volt. Az előterjesztés kapcsán elhangzott, hogy a kulturális ágazat jövő évi működése a gazdasági körülmények ellenére is biztosított lesz.

Lévai Jánosné önkormányzati képviselő megalapozottnak és átgondoltnak nevezte az előterjesztést, kiemelve azt, hogy a költségvetés tartalékkal is rendelkezik.

A büdzsét a jelenlevő képviselők 3 igen és egy tartózkodás mellett javasolják elfogadásra a csütörtöki közgyűlésnek.

Hosszasan foglalkozott a bizottság a közművelődésről szóló rendelet felülvizsgálata kapcsán a Közművelődési Kerekasztal újjáalakulásával. Király József baloldali önkormányzati képviselő azt javasolta, hogy ez a testület lássa el valódi feladatát, valóban működjön is. Szerinte ehhez szélesebb körben kellene annak tevékenységét megismertetni, még több egyesületet és alapítványt kellene abba bevonni.

Dr. Temesvári Péter jegyző válaszából kiderült, hogy a kerekasztal megalakulását magasabb rendű jogszabályok írják elő, így azt csak egyesületek hozhatják létre, de később csatlakozhatnak ahhoz alapítványok is. Kiderült az is, hogy a szervezetbe történő jelentkezési határidő november végén már lejárt, és 16 civilszervezet élt a lehetőséggel.

Király József ekkor kezdeményezte a jelentkezési eljárás megismétlését. A jelenlevők többsége azonban ezt nem támogatta.