Fiatal virtuózokat ünnepeltek a Kodály Iskolában

2024. 04. 18., 15:08
A Kecskeméti Kodály Iskola dísztermében szerda este egy szép hagyomány folytatásának lehettek tanúi a zeneszeretők, néhány évnyi kihagyás után ugyanis ismét koncertlehetőséget kaptak a Magyar Örökség-díjas intézmény kimagasló tehetségű növendékei. Az ifjú virtuózok hangversenyén a korábbi gyakorlatot megőrizve ezúttal is a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjai működtek közre. A színpadra lépett fiatal muzsikusok – Balogh Lili, Borsi Blanka, Filip-Orbán Katinka, Márton Zsófia Halmi Norbert és Kuklis Richárd – talentumaikhoz méltón játszottak, valamennyien fergeteges ünneplésben részesültek.
A galéria 10 képet tartalmaz

A Hírös Agóra támogatásával megvalósult hangverseny első perceiben a házigazda intézmény nevében Nagy Györgyi köszöntötte a jelenlévőket. A Kecskeméti Kodály Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára külön üdvözölte a közönség soraiban helyet foglaló Gerhát László zongoraművészt, művésztanárt, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar korábbi vezető karmesterét, aki együttesével 1997-ben indította el – és több mint húsz éven át műsoron is tartotta – a Kodály Iskola tehetséges fiataljaival való közös koncertezést. Kijárt a köszönet a kecskeméti szimfonikusoknak és művészeti vezetőjüknek, Hollókői Hubának is, akik vállalták, hogy néhány évnyi szünet után ismét megszervezik és folytatják ezt a szép kezdeményezést.

Az est során hat fiatal tehetség lépett színpadra, előadásukban Vivaldi, Händel, Mozart, Stamitz, Rossini és Dvořák darabjai hangoztak el. A koncert első részében Filip-Orbán Katinka és Márton Zsófia, a szakgimnázium 12. évfolyamos csellistái játékát élvezhette a nagyérdemű. Agócs Márta tanárnő növendékei Vivaldi: c-moll csellóversenyét játszották – Katinka az I. tételt, Zsófi a II. és a III. tételt szólaltatta meg.

Filip-Orbán Katinka

Katinka 5 évesen ismerkedett meg választott hangszerével. Tanulmányait Kőbányán, Dávid Krisztina tanárnőnél kezdte. Az ifjú csellista már több hazai és külföldi versenyen aratott sikert, így például 2014-ben a XIV. Országos Friss Antal Gordonkaversenyen, illetve 2017-ben a VII. Banda Ede Budapesti Csellófesztivál és Versenyen arany minősítést szerzett, míg 2022-ben a horvátországi Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenyen különdíjban részesült. Részt vett neves művésztanárok kurzusain, többek között Banda Pál és Varga István szárnyai alatt képezte magát. Az ötödév elvégzése után Németországban vagy Ausztriában tervezi folytatni zenei tanulmányait.

Márton Zsófia

Zsófi zene iránti rajongása egészen fiatal korában kezdődött. Csellóóráit Pomázon, a Teleki-Wattay Művészeti Iskolában kezdte, tanára Lukács Zsuzsanna volt 9 éven keresztül. 2020 óta tanul a Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumban. Részt vett több hazai művésztanár kurzusán, tanulhatott például Varga Istvántól, Banda Páltól, Kallai Nórától, Szabó Pétertől és Onczay Csabától. 2023-ban a XIV. Országos Starker János Gordonkaverseny döntőjébe jutott. Kedveli a barokk zenét. Tanulmányait a szakmai ötödév után külföldön tervezi folytatni klasszikus, később barokk cselló szakon.

A két ifjú csellista után előbb egy orgonistatehetség, az iskola végzős diákja, Kuklis Richárd muzsikált – Révész László tanítványa Haydn: C-dúr orgonaversenyének II. és III. tételét tolmácsolta –, azután Szabó Alexa növendéke, Balogh Lili énekelt, a szakgimnázium 12. évfolyamos tanulója előadásában Mozart: Cosi fan tutte operájából Despina áriáját, illetve Rossini: A sevillai borbély című művéből Berta áriáját hallgathatta meg a szépszámú közönség.

Kuklis Richárd

Richárd szólistaként és zongorakísérőként gyakran fellép iskolai, városi és egyházi ünnepségeken, koncerteken, emellett kántori feladatokat is örömmel vállal. 2022-ben a budapesti XIV. Országos Orgonaversenyről III. díjjal, majd a Szegedi Nemzetközi Orgonista Találkozóról ezüst minősítéssel tért haza, idén pedig a szegedi megmérettetésen arany minősítést ért el. 2020 óta a hódmezővásárhelyi Augusztusi Zenei Napok rendszeres látogatója. Részt vett Kovács Szilárd orgonakurzusán, valamint Magda Dávid improvizációs kurzusán. Felvételi jelentkezését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára nyújtotta be.

Balogh Lili

Lili hosszú ideig volt tagja a Durányik László vezette Aurin Leánykarnak, sokszor énekelt szólót a kórussal. Szólistaként gyakran szerepelt iskolai és városi alkalmakon is: 2023-ban a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportjának ünnepi közgyűlésén és a Gyermekek a gyermekekért gálán is nagy sikerrel énekelt. Tavaly elnyerte Kecskemét önkormányzata Ígéretes Tehetség Díját. 2023-ban a VII. Veszprémi Klasszikus Magánének Versenyen II. helyezést ért el, idén tavasszal pedig a IX. Országos Énekversenyen különdíjban részesült. Részt vett Vizin Viktória, Wiedemann Bernadett és Berislav Jerkovic kurzusain. A jövőben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus ének szakán szeretne továbbtanulni.

A hangverseny záró részében előbb Borsi Blanka, a Kodály Iskola 12. évfolyamos diákja fuvolázott – Dratsay Ákos tanítványa előadásában Stamitz: G-dúr fuvolaversenyének II. és III. tétele csendült fel –, majd Halmi Norbert 13. osztályos szakgimnazista tanuló lépett a szimfonikusok elé, Juhász Ágnes növendéke Dvořák: Hegedűversenyének 1. tételét játszotta.

Borsi Blanka

Blanka rendszeres résztvevője a fuvolás találkozóknak, kurzusoknak és zenei táboroknak, ahol ígéretesen fejleszti tudását. 2022-ben az Elek Tihamér emlékére rendezett országos fuvolaversenyen 2. helyezést ért el a korcsoportjában. Tanulmányait a Zeneakadémián szeretné folytatni, de a zenetanári és a gyakorló zenészi pálya is a tervei között szerepel. 

Halmi Norbert

Norbert 7 évesen az izsáki zeneiskolában Farkas Orsolya tanárnőnél kezdett el hegedülni. Számos versenyen szerepelt sikerrel, így például a galántai Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen 2018-ban ezüst, a Bihari János emlékére rendezett országos hegedűversenyen több ízben arany minősítést szerzett. 2019 óta az ÉZI diákja. Az elmúlt években részt vett Szabadi Vilmos hegedűművész mesterkurzusain. A Pusker Imre vezette iskolai szimfonikus zenekar koncertmestere, de évek óta játszik a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarban is; szerda este egyik régi álma teljesült, szólistaként léphetett a zenekarral színpadra. A zenének köszönhetően 13 évesen közelebbi kapcsolatba került a képzőművészettel is, kiállításokon hegedült, ennek köszönhetően kedvet kapott, hogy maga is elkezdjen festeni. A mai napig halad ezen az úton is. Reményei szerint tanulmányait szeptembertől a Zeneakadémián folytatja majd.

Épp úgy, mint a korábbi években, a Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának legtehetségesebb diákjai szerda este is fantasztikusan játszottak, az intézmény Nemesszeghy Mártáról elnevezett dísztermében megjelent zeneszeretők fergeteges ünneplésben részesítették őket. Méltán járt nekik a vastaps.

Jámbor Anna, Jámbor Janka, Karasszon Eszter, Pusker Júlia, Bán Máté és Dani Imre. 14 évvel ezelőtt, 2010 áprilisában őket kísérte a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, s ma már valamennyien a hazai és a nemzetközi zenei élet ismert és elismert előadóművészei. Vélhetően a Kecskeméti Kodály Iskola idén fellépett legígéretesebb növendékeiről is sok szépet hallunk majd!