Grabóka - Új időszaki kiállítás nyílt a Szórakaténuszban

2023. 06. 10., 14:53
A szecesszió világnapja alkalmából szombaton megnyílt a „Grabóka – Szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből” című időszaki kiállítás a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben. Az egész napos esemény programjai a felújított kecskeméti Városháza megnyitó ünnepségsorozatához kapcsolódnak, egyaránt nyújtva kulturális kikapcsolódást felnőtteknek és gyerekeknek.
Fotó: Kiss-Berta Beáta
A galéria 17 képet tartalmaz

Grabowieczky Leon játékterveire a magyaros virágmotívumokkal díszített, túlburjánzó szecessziós vonalvezetés volt a jellemző, mely a figurák formáján és festésén is megjelent. A játéktervekkel, a játékokkal és azok készítésével is megismerkedhettek azok a gyerekek és szüleik, akik ellátogattak ma a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelybe. A szecesszió világnapja alkalmából egész napos kulturális kikapcsolódásra várták az érdeklődőket a felújított kecskeméti Városháza megnyitó ünnepségsorozatához kapcsolódva.

A nap folyamán a Grabóka műhely egyik emblematikus, szecessziós figurája elevenedett meg a látogatók segítségével. A Táltos kecske című interaktív mese a gyerekek segítségével kelt életre, majd kézműves foglalkozás keretében a mesében megismert mesehőst készíthették el a gyerekek és szüleik Grabóka játékfigurák alapján, mozgatható papírbáb formájában.

A kecske megjelenik Grabowieczky Leon rajzain is. Kecskemétiek vagyunk, így maga a kecskefigura innen is jött, másrészt pedig egy nagyon emblematikus játék a Pöttyemberke, aki kecskén lovagol. A mese is a Táltos kecskéről szólt, amely megelevenedik Grabowieczky tervei alapján a gyerekek kezében
— mesélte Bognár Gabriella etnográfus, a Szórakaténusz szakmai vezetője.

A kézműves foglalkozáson a bábkészítés mellett óriás kifestő és Grabóka puzzle is várta az érdeklődőket, és időszaki kiállítás is nyílt „Grabóka –Szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből” címmel.

Grabowieczky Leon munkásságából az állandó kiállításon szép válogatást már láthatnak a látogatók, elsősorban a játékai láthatók. Most azokat a grafikákat állítottuk ki, amelyek eddig még nem voltak láthatók. Ezek gyönyörű, szecessziós motívumokkal díszített játékrajzok, játéktervek
— ismertette Bognár Gabriella.

A kiállításhoz kapcsolódva Egy pöttynyi szecesszió - Pöttyemberke és társai címmel a Grabóka-játékok restaurálásának és feldolgozásának tapasztalatairól hallhattak érdekes előadást az érdeklődők, arról, hogy hogyan élednek újjá a vitrinben és a tervrajzokon lévő játékok.

Kapcsolódó cikk