Halálos tömegszerencsétlenséget okozott az embercsempész

KÖZLEMÉNY
2023. 10. 05., 09:43
A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása, segítségnyújtás elmulasztása és embercsempészés miatt letartóztatását indítványozza annak a moldáv férfinak, aki október 3-án hajnalban az M5-ös autópályán személyautójában nyolc határsértővel halálos kimenetelű balesetet okozott, majd a helyszínről elmenekült.

A megalapozott gyanú szerint a 18 éves moldáv embercsempész 2023. október 3-án hajnalban autójában nyolc határsértővel – négy férfival, egy nővel és három gyerekkel – az M5-ös autópálya belső sávjában Budapest irányába haladt, amikor a szalagkorlátnak sodródva áttért a szemközti pályatestre, ahol összeütközött egy kamionnal. Az ütközés következtében a kamion a szalagkorlátot átszakítva áttért a Budapest felé tartó pályatestre és egy ott közlekedő személyautónak csapódott. A baleset következtében a vétlen gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette. Az embercsempész férfi és sérült utasai a helyszínről elmenekültek. A moldáv férfi anélkül távozott az általa okozott baleset helyszínéről, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott volna a balesetben megsérült személyeknek.

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök a balesettől távolabb, a műszaki leállósávban gyalogosan közlekedő férfit elfogták és őrizetbe vétele mellett halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, embercsempészés és segítségnyújtás elmulasztásának súlyosabban minősülő bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Az ügyészség a kiszabható büntetés mértékére, az embercsempészés szervezett elkövetésére, továbbá arra figyelemmel, hogy a külföldi elkövető kizárólag bűncselekmény elkövetése érdekében érkezett Magyarországra, a legszigorúbb kényszerintézkedés, a letartóztatás elrendelését indítványozza a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének és az eljárás jogellenes befolyásolásának megakadályozása érdekében.

Letartóztatásáról az illetékes nyomozási bíró a mai napon dönt.

Kecskemét, 2023. október 5.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség