Balett + opera – Dupla premier a kamaraszínházban

KÖZLEMÉNY
2023. 03. 20., 20:09
Március 18-án újranyitotta kapuit a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház harmadik játszóhelye is. A Kelemen László Kamaraszínház ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két premiernek adott otthont: a Hattyú című balettszínházi előadás, valamint A telefon című opera egy estén debütált.
Fotó: ifj. Háry Péter

Hagyományteremtő ötlet nyomán a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a 2022/23-as évadban is műsorra tűzött egy két külön darabból álló előadáscsokrot, amelyben bár két teljesen különböző történet mutatkozik meg, ráadásul más-más műfajban, mégis egy estén, egymás után láthatók.

A teátrum a premiert március 18-án tartotta, s ezzel együtt újra útjára indította a gazdasági nehézségek miatt néhány hónapra bezárásra kényszerült játszóhely életét. A Kelemen László Kamaraszínházban ettől a naptól fogva újra láthatók a műsorban szereplő előadások, beleértve a most bemutatott produkciókat is.

Fotó: ifj. Háry Péter

Az est a Hattyú című balettszínházi előadással indul, amelyet Barta Dóra rendezett és koreografált, a társkoreográfus pedig Szőllősi Krisztina táncművész volt. A nyolcvan perces darab történetét a mindenki számára jól ismert A hattyúk tava ihlette, amely a balettirodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása és korábban még sosem szerepelt a Kecskemét City Balett repertoárjában. További különlegessége az előadásnak, hogy a KCB eddig még sohasem táncolt a klasszikus balettet jellemző spicc-cipőben, a Hattyúban azonban az álomszép jelmezek mellett a várva várt spicc-cipőt is magukra öltik, így egészen új oldalukról ismerheti meg a közönség a táncművészeket.

Fotó: ifj. Háry Péter

A Hattyút A telefon című opera követi, amely Cseke Péter igazgató rendezésében látható. Az énekkari művészek, Németh-Nagy Johanna és Németh Márton, valamint a zongorán őket kísérő Madarász Éva Andrea egy igazán újszerű történetet mutatnak be, az előadás központi témája ugyanis a címhez hűen: a telefon. Gian Carlo Menotti műve volt az első az operák között, amely egy technikai vívmányról szól, már ez a tény önmagában izgalmassá teszi, ám vígopera lévén humorral és szerelemmel tarkított előadásra számíthat a néző. Cseke Péter a vígjátékok világában rendkívül otthonosan mozog, és mivel alkotótársai és a szereplők is számos ötlettel érkeztek már a legelső próbákra, egy igazán vicces, romantikus és kiforrott produkció született a közös munkából.

Fotó: ifj. Háry Péter

A Hattyú / A telefon előadások március 18-tól megtekinthetők a Kelemen László Kamaraszínház színpadán.

Bővebb információ a Hattyúról itt, A telefonról itt olvasható.