Hétszáz őshonos fával gyarapodik három kecskeméti véderdő

2024. 03. 13., 20:28
A Milliomodik hektár erdőben kezdődött lakossági faültetés szerdán. A program a következő napokban is folytatódik: három kecskeméti véderdőben összesen 700 őshonos facsemete elültetését tervezik.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 34 képet tartalmaz

A Milliomodik hektár erdőben kezdődött szerda délután az a lakossági faültetés, amely a kecskeméti önkormányzat vagyonkezelésében lévő, lakóövezetben található véderdők fenntartását szolgálja.

A mai eseményen Szabó Lajos erdőmérnök, erdészeti szakirányító elmondta: a lakossági faültetés célja legfőképp az, hogy a helyi lakosok részt tudjanak venni a városi erdőszépítésben, és hogy még változatosabb legyen a véderdő, több fafajta legyen és gazdagabbá váljon az erdei életközösség.

Ennek érdekében 700 facsemete elültetésére kerül sor. Az ültetendő fajok között megtalálható a mezei szil, a vénic szil, a kocsányos tölgy, a mezei juhar, a vadkörte, a sajmeggy és a kökény is.

A mai ültetésen az erdészeti szakemberek segítségével kivették részüket a feladatokból a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola diákjai is. Az iskola tavaly júniusban kapta meg az Örökös Ökoiskola címet.

A munkálatokban részt vett Szamler László és Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő is.

Több véderdő is található a különböző városrészekben, ezek közül a helyi közösségek részvételével további falültetések lesznek az Izsáki úti véderdőben holnap, március 14-én 9.00 és 18.00 óra között, valamint a katonatelepi véderdőben szombaton, március 16-án 9.00 és 18.00 óra között.

A témával bővebben foglalkozunk holnap.