Ízek, dallamok, viseletek hozták el Erdélyt Kecskemétre

2023. 06. 07., 13:15
Autentikus ízek, dallamok és tánc, egy csodálatos viseletkiállítás és egy gyönyörű film hozta el Erdélyt Kecskemétre. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben kedden tartottak hangulatos Erdély-napot a felújított Városháza átadását ünneplő egyhetes eseménysorozat keretében. A megnyílt tárlat, mely Moldvától Biharig 15 rend ruhával mutatja be a lányok, asszonyok ünnepi viseletét, június 24-ig látogatható.
Fotó: Borda Máté
A galéria 69 képet tartalmaz

A kiállítás Pitlik-Sipos Eszter gyűjteményének egy keresztmetszetét mutatja be. A nyíregyházi néptáncoktató a kalotaszegi viseletbe szeretett először bele, ez indította el a gyűjtés útján. Ma már több mint 200 teljes viselettel büszkélkedhet, ebből 100 rend az, amit kiállításokon is bemutat.

Pitlik-Sipos Eszter

Kecskemétre 15 viseletet hozott, melyek Erdély egész területét – pontosabban a Partiumtól egészen Moldváig terjedő hatalmas területet – bemutatják, természetesen a teljesség igénye nélkül. Többek között mérai, magyarpalatkai, széki, csíki, gyimesi viseleteket csodálhatunk meg, melyeket a leányok, a középkorú és idős asszonyok hordtak különböző ünnepek alkalmával.

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán egész délután készültek a finomságok. A Kalotaszentkirályról elszármazott, Kecskeméten élő népi iparművész, Lovász Ibolya néni fáradhatatlanul készítette a puliszkát.

Lovász Ibolya

Mint megtudtuk, a juhtúró és a kukoricaliszt is otthonról, Kalotaszegről érkezett, mint ahogyan a csipkebogyólekvár is, mely különleges csemege a puliszkára. Kürtőskalácsot, pálinkát is lehetett fogyasztani – utóbbit kecskeméti manufaktúra kínálta.

A kiállításmegnyitó és a tárlat megtekintése után az udvarra kilépve már kalotaszegi hajnali szólt a színpadról a Por együttes jóvoltából.

Patyi Zoltán hegedült, Mészáros János brácsán húzta

A banda koncertjén ezután Erdély különböző tájegységeinek muzsikája csendült fel a legmagasabb színvonalon.

A zenekarhoz Szabó Kocsis Zsuzsanna énekes is csatlakozott

A Kecskemét Táncegyüttes tagjai már a megnyitón ropták, és később az udvaron is több táncot mutattak be Erdélyből. Az együttest nem akárkik képviselték: Lukács László művészeti vezető, felesége Lukácsné Haránt Eszter, lányuk Lukács Anna Eszter, valamint Böde István Gábor hozták el Erdély táncait, különféle felállásokban.

A koncert és táncbemutató után rövid táncoktatásba is bekapcsolódhattak az érdeklődők, továbbra is élő zene mellett.

Az időjárás kegyes volt, a beharangozott eső csak este érkezett, így csak a kertmozi-programot kellett bevinni az épületbe. Az Erdély: ég és föld között című ismeretterjesztő film 90 perces rendezői változatát nézhettük meg egy rövid felvezető beszélgetés után, melyben Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum osztályvezetője kérdezte Bárány Krisztián társrendezőt, forgatókönyvírót a film elkészülésének körülményeiről, a film céljáról.

Bárány Krisztián a film megtekintése után is sok kérdést kapott, ezúttal már a közönségtől. A lélegzetelállító drónfelvételeket felhasználó film Székelyföld természeti és kulturális értékeit mutatja be Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész gyönyörű narrációjában. A közönség nagyon hálásan fogadta a filmet, a megfogalmazott észrevételek, kritikák a téma iránti elkötelezettségből fakadtak.

Prof. dr. Sztachó-Pekáry Istán alpolgármester, Bárány Krisztián társrendező-forgatókönyvíró és Hajagos Csaba történész-muzeológus, a Katona József Múzeum osztályvezetője

Volt, aki szívesen látta volna megszólalni az meginterjúvolt erdélyi embereket, akik a filmben nem látszanak, mondandójukat a narrátor tolmácsolja. Egy néző szerint "amerikai jellegű" a film stílusa; erre Bárány Krisztián elmondta, hogy szándékosan választották ezt a stílust, hiszen kifejezett céljuk a nyugati közönséghez is eljuttatni az alkotást. Erre azért van szükség, mert az Erdélyről készült külföldi filmek többsége gyakorlatilag kihagyja az erdélyi magyarság bemutatását – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Székelyföldet bemutató jelen epizód mellett további három készült, melyek Erdély többi tájegységének értékeit tárják a néző elé.

A "Ha kiindulsz Erdély felől..." című tematikus erdélyi délutánról a Kecskeméti Televízió rövid tudósítása és hosszabb anyaga, valamint kollégánk élő bejelentkezése alább látható.