JAZZFŐVÁROS: a legkulturáltabb családi fesztivál

2023. 07. 20., 15:17
Ha valaki azt hiszi, hogy Kecskeméten csak homok van és nyáron máshová kell menni nyaralni, téved. A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban a Domb Beachnél a tó mellett, fesztiválokhoz ideális füves-fás területen rendezik meg augusztus 3-6. között a régió legnagyobb és legkülönlegesebb szabadtéri klasszikus jazzfesztiválját. Zenei szempontból kifejezetten a klasszikus (táncolható) jazz jelenti a fesztivál arculatát, de abban a legszélesebb spektrumot fedi le. A programokról ma délelőtt számolt be Ittzés Tamás fesztiváligazgató egy rendhagyó és hangulatos sajtótájékoztatón.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 23 képet tartalmaz

4 nap, 5 színpad, 10 ország, 120 zenész, 40 óra zene. Mi az? Természetesen a Jazzfőváros Fesztivál kínálata. A szám szerint VII. Jazzfőváros mai sajtótájékoztatóján Ittzés Tamás részletesen ismertette a szabadtéri klasszikus jazzfesztivál programját. A hírös városiak között is népszerű, de országos, sőt nemzetközi berkekben is ismert fesztivált idén is a Benkó Zoltán Szabadidőközpont területén tartják meg 2023. augusztus 3-6. között.

"Vannak még szabad babzsákok, szabad kávék és szabad fánkok!" - Ittzés Tamás.

A rendhagyó hangulattal rendelkező sajtórendezvényen elsőként a III. Jazzfőváros jazztáborát ismertették, így az is kiderült, hogy nemcsak a tájékoztatón, hanem a táborban is a 8 és féléves Ittzés Márton a legfiatalabb résztvevő.

"Rétegműfajról van szó, de aki eljön nagyon szereti, aki meg eddig nem ismerte, az itt megszereti a jazzt" - foglalta össze a Jazzfőváros hatását Ittzés Tamás, fesztiváligazgató.

Az előzetes jegyeladások alapján látjuk, hogy sokan jönnek olyan településekről is, ahonnan eddig még soha nem volt vendégünk. Többek között Abaligetről, Sopronból és Zalaegerszegről - tette hozzá Ittzés Tamás.

III. Jazzfőváros jazztábor

A tábort a fesztivál előtt (július 31. és augusztus 4. között) a jazz műfaját még csak tanulóknak, sőt a jazzben, improvizációban teljesen járatlan érdeklődőknek is szervezi a Kecskeméti Jazz Alapítvány. A jazztábor tanári karát a magyar klasszikus jazz legjobb muzsikusai közül válogatta Ittzés Tamás. Természetesen idén is az énekesek lesznek a legtöbben, de lesznek zongorista, gitáros, dobos, bőgős és szaxofonos növendékek is, valamint swingtáncot is lehet tanulni három különböző tudásszinten. A középhaladó és a haladó tanfolyamra már a fesztivállal egyidőben kerül sor amerikai is osztrák tanárok vezetésével.

A jazztáborra eddig hatvanöten jelentkeztek, de a swingtánckurzusokhoz lehet még csatlakozni. A táncosok között idén külföldi diákok is lesznek majd.

Idén először a jazztábornak a Neumann János Egyetem fog helyet biztosítani. Ez egyértelműen rangot ad a tábornak, arról nem is beszélve, hogy a légkondicionált termekben igazán kényelmes az oktatás a hőségben. A fesztivál zenei vonulatához pedig a strandnál kialakított helyszínnel, a Neuman Placcal csatlakozik az intézmény a Neumann 2023 Programévnek köszönhetően.

A Kecskeméti Jazz Alapítvánnyal együttműködve a Neumann János Egyetem az új CAMPUS-át fenntartó Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. bevonásával örömmel támogatja a jazztábor lebonyolítását - mondta el Szabó-Bertha Renáta az egyetem kommunikációs munkatársa.

Kodály Zoltán szülővárosában elképzelhetetlen, hogy ne legyen zenei kapcsolódása az egyetemünknek, így a zenei életet, kultúrát, annak népszerűsítését is elkötelezetten támogatja a Neumann János Egyetem – tette hozzá Szabó-Bertha Renáta.

A diákok az egyéni órák mellett jazzelméleti órákon is részt vesznek, s a képzés fontos része a zenekari gyakorlat és az esti közös örömzene is.

A jazztábor legjobb produkcióit a Jazzfőváros közönsége is meghallgathatja a fesztivál két első napjának nyitányaként.

Jazz Woodtock Európa közepén

"A klasszikus jazz nemzetközi vérkeringésében kiemelkedő jó, ne adj Isten, sztáregyüttesek jönnek!" (Ittzés Tamás)

A barcelonai Sant Andreu Jazz Band igazi világszenzáció, az ő meghívásukon négy éve dolgoztak aszervezők. A zenekarvezető Joan Chamorro pedagógiai csodája: a 7-20 évesekből álló big band világszínvonalon játszik, minden fesztivál szívesen látott vendégei.

A római Emanuele Urso elképesztő virtuozitású dobos és klarinétos, nem véletlenül hívják a swing királyának; Kecskemétre a kvartettjével érkezik. A berlini Jungle Jazz Band tagjai között francia, spanyol, olasz, orosz és német zenészek vannak, s a zenekar a laza New Orleans-i jazznek ugyanúgy nagymestere, mint a lüktető swingnek.

A holland Tijn Trommelen Quartet a német Thimo Niesterok trombitással kiegészülve a fiatal generáció legígéretesebb képviselőiből áll, mindannyian többszörös díjnyertesek több földrészen. Kifejezetten swingtáncosok részére alakította ki repertoárját a cseh Swing Kong Dance Orchestra.

A magyar zenészek között megtalálható a házigazda zenekar, az eMeRTon-díjas, 38 éves Bohém Ragtime Jazz Band, a dél-amerikai zenét játszó Cafuné, vagy éppen az őrült bulik letéteményese, a Tom White & the Mad Circus és számos más formáció. Fontos része a fesztiválnak a swingtánc, idén kiváló amerikai és osztrák táncosok is ellátogatnak a rendezvényre. A fellépők tehát kivétel nélkül a nemzetközi élvonalba tartoznak.

17 féle kísérőprogram

A Jazzfővárosról úgy vélekednek a szervezők, hogy a zene csak apropó ahhoz, hogy a közönség jól érezze magát, a teljes kikapcsolódásról tizenhét kísérőprogram is gondoskodik. Családdal, barátokkal ideális, de az egyedül érkezők is jól érzik magukat.

A sajtótájékoztatón a szponzorok részéről és a kísérőprogramok kapcsán Hajnal Zsolt, a Logall Kft. ügyvezetője és a Kecskeméti Zöldsportok Egyesület elnöke mondta el, hogy miért érdemes a fesztivál partnerének lenni és mivel tudják gazdagítani a JAZZFŐVÁROS fesztivált.

A 40 óra zene mellett az érdeklődők kipróbálhatják a swingtáncot négy, kezdő táncosokat célzó bemutató óra keretében. Lesz veteránjármű bemutató, futóverseny, zenés váltófutás, családi kerékpáros váltó, kvíz-tájfutás, foci- és strandröplabda kupa, sárkányhajózás, labirintuspálya, Decathlon Sportpark, társasjáték sátor, kezes-lábas játszóház, arcfestés, de célbarúgó- és kosárdobó verseny is, és a nyitónapon a már-már hagyományos Oh Yeah Ordibálóversenyre is sor kerül.

Napközben a fesztiválbelépővel ingyenesen lehet fürdeni a tóban,  van változatos étel- és italkínálat (idéntől mindenmentes is), valamint a fesztivál közvetlen szomszédságában kempingezési lehetőség.

Hogyan lehet ingyen is fesztiválozni egy belépődíjas fesztiválon?

A Jazzfőváros szervezői ragaszkodnak ugyan ahhoz, hogy belépődíjas legyen a rendezvény, de ahhoz is, hogy más fesztiválokhoz képest elérhető árakon lehessen belépőt váltani, sőt a helyszínen a gasztroszolgáltatók is normál áron adják az ételt-italt. Ezzel együtt több lehetőséget kínálnak azoknak, akik ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel szeretnének fesztiválozni:

 a.) 15 éven aluliaknak (2008. augusztus 6. után születettek) számára a belépés felnőtt kísérettel ingyenes, így családok is könnyebben ki tudnak jönni a fesztiválra. 
b.) Középiskolás korosztálytól felfelé lehet önkéntes munkát vállalni a fesztiválon, s napi 3-6 óra munka fejében ingyen fesztiválozni – természetesen fesztiválpólóban! 
c.) MOZOGJ ÉS FESZTIVÁLOZZ! – a fesztivál szervezői a futásra, kerékpáros váltóra, focikupára és strandröplabda kupára jelentkezőknek ingyen napijegyet és fesztiválpólót adnak ajándékba, ezzel is népszerűsítve az egészséges életmódot és a mozgást. 
d.) Olcsón és féláron: az augusztus 3-i, csütörtöki nyitónapi programra egységesen mindössze 2000 Ft a belépő, péntek és szombaton 21 óra után, vasárnap pedig 13 óra után féláron, 3500 Ft-ért válthatók belépők. 
e.) Kedvezmény kecskemétieknek és környékbelieknek: 6000 és 6050 közötti irányítószám alatti lakosoknak a bérlet 20 ezer Ft helyett 15 ezer Ft-ba kerül, a péntek-szombat-vasárnapi napijegyért pedig 7 ezer Ft helyett csak 5 ezret kell fizetniük.

Zöldül a JAZZFŐVÁROS

A környezettudatosságot is fontosnak tartják a szervezők. Már három éve kötelező a fesztiválon a JAZZFŐVÁROS re-pohár használata (aminek a bevezetésekor rögtön közel 50%-kal csökkent a felhalmozott szemét mennyisége). A nagyszínpad előtt hagyományosan farönkökön foglalhat helyet a közönség (persze vannak székek is, idén a tervek szerint bérelni is lehet különleges kinyitható széket).

2023-ban már nincsen nyomtatott műsorfüzet, a honlapon kívül okostelefonos applikáción keresztül értesülhet a programokról, esetleges változásokról a közönség. Így a szervezők közvetlenebbül és azonnal is eljuttathatják az aktuális információkat a fesztiválozókhoz.

Infrastruktúra

A szervezésben a rendező Jazzfőváros a szponzorokon kívül mintegy 50 partnerrel dolgozik együtt. A támogatók közül ketten színpadok névadói is egyben: már hagyomány a kamionszínpad, ahol a Cargoport két, hajszálpontosan egymás mellé állított kamionján játszanak a zenekarok. A másik a már említett Neumann Placc a strandnál, ahol az egyetemi ifjúság fiatalos lendületéhez illő zenékre lehet esténként bulizni – természetesen élőzenére.