Keresztes Dóra és Orosz István alkotásaiból nyílt kiállítás a Kecskeméti Nemzeti Színházban

2023. 09. 22., 09:50
Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön délután a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nézőtéri büféjében. A művészházaspárt Cseke Péter direktor köszöntötte, a kiállítást pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 38 képet tartalmaz

A Nemzeti Dobogó, a színház drámaműhelye növendékeinek műsorával kezdődött csütörtökön délután Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművész közös kiállításának megnyitója.

A különleges tárlatnak a nagyszínház nézőtéri büféje ad otthont. A művészházaspárt és a kiállítás vendégeit Cseke Péter direktor köszöntötte. Mint elmondta, 1883-ban szeptember 21-én volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. Ennek emlékére 1984-től minden évben ezen a napon ünneplik a magyar dráma napját.

Orosz István grafikusművész szoros szálakkal kötődik a Kecskeméti Nemzeti Színházhoz, a 70-es években több díszletet is készített a Ruszt József vezette társulat számára, első szárnypróbálgatásai ide fűzik. Ezért is kérték fel a művészházaspárt a közös tárlatra. Cseke Péter közelgő születésnapja alkalmából gratulált Keresztes Dórának, majd átadta a szót Lezsák Sándornak.

Az Országgyűlés alelnöke a művészházaspárral kapcsolatos személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel. Nem csak grafikai munkáikat méltatta, de beszélt Pilinszky Aranymadár című verses meséjéről, amelyből közösen készített rajzfilmet Orosz István és Keresztes Dóra. Kitért Orosz István írói munkásságára is, hiszen a grafikusművésznek idén jelent Apakönyv című könyve, amelyben legendás édesapjának, Orosz Lászlónak állít méltó emléket. A kiállítás október 27-ig tekinthető meg a színház nyitvatartási idejében.