Konferencia a Z generációról

2024. 04. 09., 15:48
A Z generáció került fókuszba ma a Kecskeméti Szakképzési Centrum konferenciáján. A konferencián és workshopon a munkáltatók és az oktatásban dolgozók tudhattak meg többet a generáció erősségeiről.

A Z generáció került fókuszba a mai napon a Kecskeméti Szakképzési Centrum konferenciáján és workshopján a Four Points by Sheraton Hotelben. Az esemény kifejezetten a munkáltatóknak és az oktatásban dolgozóknak szólt. A 2000-es években születettek már a digitális technológiában nőttek fel, így igényeik is változtak.

A szakképzés, az oktatás ezen nagyjából már túl van. Nálunk a Z generáció bent van az iskolában. Egy iskolarendszer nyilván nehezebben változik, de azért sok mindenben alkalmazkodtunk hozzájuk. Azt mindenféleképpen el kell mondani, hogy úgy, ahogyan 10 évvel vagy 20 évvel ezelőtt, már nem lehet az iskolában tanítani, és értelemszerűen egy munkáltatónak sem lehet ugyanúgy hozzáállnia ezekhez a munkavállalókhoz, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt
— mondta Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja.

Ez a generáció bent van a szakképzésben, az oktatásban, és mostanában lépnek ki a munkaerő-piacra. A mai előadásokban pont emiatt azokat a tulajdonságokat vették sorra, abban kaptak tanácsokat a jelenlévők, hogy milyen módon is változott meg egy generáció, illetve mik azok az erősségek, gyengeségek, amelyekre a munkáltatóknak oda kell figyelniük.

Három oktatáskutatással foglalkozó előadó próbálta megvilágítani a kapcsolódási pontokat az oktatás és a céges élet között.

Mi szakképzéssel foglalkozó iskolákat tartunk fenn, ahol duális képzésben vesznek részt a diákok. Azt lehet gondolni, hogy találkoznak a cégek is és mi is ezzel a Z generációval. Azonban az a tapasztalatom, hogy fontos a vállalati környezetnek is minél többet tudni ezekről a korosztályokról, pontosan azért, hogy munkavállalókként meg tudják tartani őket, illetve olyan célokat tudjanak nekik adni, amelyekkel előrébb tudnak jutni
— fejtette ki Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója.

Mint elhangzott, nagyon fontos egy vállalati környezetben, hogy tovább tudjanak fejlődni és megértsék ezt a generációt. Kiemelték, a munkáltatóknak lényeges, hogy adjanak fejlődési lehetőségeket, visszajelzéseket a generáció munkájáról.

A délutáni workshopokon a jelenlévők betekintést nyerhettek még az Erasmus+ programba, hallhattak a duális képzésekről, valamint a jó gyakorlatokról is.