Közgyűlés - Egyhangú támogatás a Tehetségsegítő Tanács megújításának

2023. 05. 25., 16:20
Egyhangú döntéssel támogatta csütörtökön a városi közgyűlés a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács megújítását. A képviselők szintén egyhangúlag támogatták, hogy a város kössön együttműködési megállapodást a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal, melynek Nemzeti Tudósképző Akadémiáján jelenleg 170 kecskeméti középiskolás pallérozza tudását a természettudományok terén.
Pászti András önkormányzati képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke (b) és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő a csütörtöki városi közgyűlésen (fotó: Banczik Róbert)

Pászti András kormánypárti képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke felidézte: az önkormányzatok országszerte a 2010-es évek elejétől kezdve állítottak föl tehetségsegítő tanácsokat. Kecskemét közgyűlése 2011-ben fogadta el a város tehetségsegítő stratégiáját és döntött a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács megalakításáról. A tanács működésében először 2016-ban eszközöltek változtatásokat, és most újabb megújítása vált szükségessé - mondta Pászti András.

A tanács működése az elmúlt években jelentősen visszaszorult, egyrészt a pandémia, másrészt a tagság összetételében történt változások és a tanács létszáma miatt - olvasható az előterjesztésben.

Az újjáalakuló tanács elnöke a polgármester, alelnöke a köznevelésért és tehetséggondozásért felelős alpolgármester lesz, tagjai a városban működő iskolák, illetve iskolai, alapítványi és más tehetségműhelyek képviselői. Az előterjesztés szerint a tagok a következők:

Az előterjesztő Engert Jakabné alpolgármester javasolta továbbá az Esélyteremtési Bizottság mindenkori elnökének tagságát. E módosítással együtt, a közgyűlés egyhangúlag elfogadta a határozatot.

Szintén a kecskeméti tehetséggondozás fejlesztése jegyében tett javaslatot Engert Jakabné arra, hogy a város kössön együttműködési megállapodást a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal, melynek egyik kiemelt szerveződése, a Nemzeti Tudósképző Akadémia a kutatásban tehetséges diákokat középiskolás koruktól kezdve vezeti végig a tudóssá válás lépcsőfokain.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia programjait a kecskeméti körzetből jelenleg 170 diák látogatja: előadásokra járnak, laboratóriumi gyakorlatokon vesznek részt, az alapítvány jóvoltából modern kutatási eszközökkel dolgozhatnak. A résztvevők többek között a Katona József Gimnázium, a Bolyai János Gimnázium, a Bányai Júlia Gimnázium és a Református Gimnázium tanulói, a program kecskeméti központja a Református Gimnáziumban van.

Engert Jakabné kiemelte: az előterjesztés szerint a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány 4 millió forint támogatásban részesül Kecskemét városának idei költségvetéséből.

Az együttműködési megállapodás megkötésével tovább javulhat a Kecskeméten elérhető természettudományos oktatás és bővülhet a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjaiban résztvevő intézmények köre.

A határozat tartalmát dr. Papp Zoltán kormánypárti képviselő is méltatta, reményét fejezve ki, hogy a program hozzájárulhat az orvosi, egészségügyi kutatások fellendüléséhez.

A határozatot végül a közgyűlés egyhangúlag támogatta.

Kapcsolódó cikk