Larry: dadogós rapper az Otthon mozi vetítésén

Közönségtalálkozó az alkotókkal

2023. 03. 08., 12:20
Bernáth Szilárd Larry című filmjét már negyedik alkalommal játszotta az Otthon mozi, mégis vagy százan váltottak jegyet a március 2-i vetítésre, és az alkotókkal való találkozóra. Ők pedig nem csak a közönségtalálkozón szólaltak meg, hanem a Kecskeméti Televízió Múzsa című magazinjában is.

Osztatlan szakmai és közönségsiker övezi Bernáth Szilárd elsőfilmes rendező tavaly decemberben bemutatott, Larry című alkotását. A film négy díjat is elnyert a Filmkritikusok díjai közül, és a közönség is szívesen vált rá jegyet a mozikban. Eddig már több mint 25 ezren látták, ami magyar filmek esetében kiemelkedő nézettségnek számít. A film egy birkapásztorból lett borsodi rapper brutálisan megrázó karriertörténete. Az Otthon mozi vetítésére ellátogatott a rendező Bernáth Szilárd és Muhi András producer is, akik számos fontos információt osztottak meg a közönséggel a film keletkezésének körülményeiről.

Bernáth Szilárd Larry című filmjét már negyedik alkalommal játszotta az Otthon mozi, mégis vagy százan váltottak jegyet a március 2-i vetítésre, és az alkotókkal való találkozóra. A decemberi bemutató óta már több mint 25 ezren látták a borsodi dadogós rapper, Larry történetét feldolgozó, brutálisan erős, sokkoló hatású filmet.

A rendező 2016-ban találkozott először Serrano történetével, aki benevezett a Ki Mit Tube nevű online tehetségkutatóra Édentől Keletre című dalával. Ez volt a kiinduló sztori a fővárosi, középosztálybeli értelmiségi családból érkező Bernáth Szilárd számára, hogy játékfilmben kezdjen gondolkodni.

- Borsod nem volt teljesen tudatos. Ez két dolog miatt alakult így. Egyrészt, tudtam, hogy valami olyan történetet keresek, amiben ott vannak a lázadó energiák, és amin keresztül meg tudom mutatni, hogy egy felnövéstörténet hogyan tud működni és artikulálódni a haragon keresztül. A másik, hogy a szociografikus történetek mindig nagyon vonzottak, és 2015-ben készült egy riportfilm egy rapper fiúról, aki a főszereplő karakterét inspirálta - mesélt a film tervének megszületéséről Bernáth Szilárd, rendező.

Az előkészületek előre haladtával a rendező belátta, hogy professzionális színészre van szüksége Larry karakterének pontos megjelenítéséhez. Casting nélkül meg is találta a szerepre Vilmányi Benettet. Bár eleinte amatőr színészben gondolkoztak, végül minden érv amellett szólt, hogy egy profi színészre bízzák a főszerepet. Ugyanis ebben a nem mindennapi fejlődéstörténetben nagy ívet kell játszani, ez pedig egy klasszikus színészi feladat. Ez pedig megkönnyítette a rendező dolgát is, hiszen ettől kezdve a rendező-főszereplő is klasszikus párosként tud működni.

Muhi András producer is ezt a döntést tartja meghatározónak a film megszületése szempontjából.

- Az egy nagyon fontos pillanat volt, amikor levált a fiatal rendező levált a Serrano történetéről. Az is egy hosszú beszélgetés témája volt, hogy nem lehet Serrano egy ilyen komoly film főszereplője, hanem mindenképp színészt kell találnunk, aki aztán, persze, a hitelességgel olyan, mintha egy lenne közülünk - erősítette meg Muhi András, producer, aki elmondta, Bernáth Szilárd első filmjét 180 millióval támogatta a Nemzeti Filmintézet. Ez pedig a filmgyártásban nem magas összeg, de a szakember szerint egy teljesen rendben van így egy elsőfilm esetében.

A Larry szakmai és közönségsiker is egyben. A filmkritikusoktól négy különböző kategóriában is díjat kapott, de már nemzetközi fesztiválokról is hozott el rendezői és színészi díjakat. A közönség szintén szereti a filmet, ezt bizonyítja a szokatlanul magas nézőszám. Ez ritka együttállás az elsőfilmek esetében. Muhi András sejti a siker titkát.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: