Lélekemelő görög kóruskoncerttel nyitott a Kodály Fesztivál

2023. 07. 11., 10:54
Lélekemelő, túlvilági szépségű görög kórushangversennyel vette kezdetét hétfő este az idei Kodály Művészeti Fesztivál a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében. A Chóres női énekegyüttes hagyományos dallamokat szólaltatott meg 20-21. századi görög zeneszerzők feldolgozásában, emellett Kodály Zoltán és Bárdos Lajos több kompozíciója is felcsendült – görög nyelven. A Városháza díszudvarán, kellemes nyáresti időben megtartott koncertet Bősze Ádám szellemes konferálása tetté még emlékezetesebbé.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 25 képet tartalmaz

A Marina Satti vezette Chóres valójában nem egy kórus, hanem egy kórusmozgalom, melynek mintegy 150 tagjából spontán verbuválódnak a fellépők egy-egy hangversenyre – ismertette Bősze Ádám a szép számban összegyűlt publikumnak. Az együttes neve egyszerre jelent kórust és lányokat a görög nyelvben.

A Kodály Fesztiválon bemutatott koncertjükre különleges mozgásformákkal is készültek Stavros Ikbal koreográfiája nyomán. A fehér ruhában fellépő női kar különleges, antik hangulatot árasztva varázsolta el a kecskeméti közönséget.

Eirini Patsea karnagy vezetésével négy részben adtak ízelítőt ebből a spirituális érzékenységgel átszőtt zenei világból. Leányok, Madarak, Szerelem, Táncoló szoknyák – ezeket a címeket adták az egyes részeknek, melyeket Bősze Ádám informatívan és szellemesen konferált föl, részletesen ismertetve az elhangzó kompozíciókat, egyúttal rövid sztorikkal adva kultúrtörténeti hátteret az elhangzottakhoz. Felidézte például Püthagorasz kutatásait a zenei harmóniákról, melyeket egy kovácsműhelyben pattogó kalapácscsapások inspiráltak. De a színpadon megjelenő mozgás-koreográfia kapcsán beszélt arról is, hogy nemcsak az antik római és görög világban, de a kereszténység első évszázadaiban az egyházi liturgiákon is összefonódott még az ének és a tánc.

A közönség vastapssal jutalmazta a Chóres előadását, melyet a görög együttes ráadással is megtoldott. A bő egy órás hangverseny méltó felütése volt az idén július 10. és 16. között megrendezett Kodály Fesztiválnak.

A Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál kedden 18.00 órától Szemadám György kiállításának megnyitójával, majd 20.00 órától a Kórus-varázs című koncerttel folytatódik, mindkét eseményre a Hírös Agórában kerül sor. A hangversenyen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar az operairodalom legszebb kórusaiból ad ízelítőt.

Szerdán este 20.00 órától a Nagytemlomban ad hangversenyt az idei fesztivál leghíresebb vendégfellépője, a vatikáni Sixtus-kápolna pápai kórusa.

A fesztivált beharangozó részletes cikkünk, valamint a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjével, Hollókői Hubával való stúdióbeszélgetésünk alább érhető el.

A KTV kulturális magazinja, a Múzsa kedd esti adásában pedig Bősze Ádámmal láthatnak beszélgetést.

Kapcsolódó cikk