A Sixtusi Kápolna Kórusa is fellép az idei Kodály Fesztiválon

2023. 06. 30., 13:46
A kórusok állnak az idén július 10. és 16. között megrendezendő Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál középpontjában. A külföldi előadókat is felvonultató koncertsorozatra Görögországból és a felvidéki Galántáról is érkeznek kórusok, a legnevesebb vendégegyüttes azonban kétségkívül a vatikáni Sixtusi Kápolna Kórusa, mely a Nagytemplomban ad hangversenyt július 12-én 20.00 órától. A fesztivál programját péntek délelőtt ismertették a Romkertben megtartott sajtótájékoztatón.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 30 képet tartalmaz

Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója "a szíve csücskének" nevezte a Kodály Fesztivált, melynek célja a kodályi szellemiség tovább éltetése Kecskeméten, a hagyományos formák mellett új kísérletekkel, kortárs nyelvezettel. Egymást érik a fesztiválok - mondta Barta Dóra, utalva az éppen futó II. Street Food, Street Art és Borsétányra, melynek egyik helyszíne, a Barátok temploma melletti Romkert adott otthont a Kodály Fesztivált beharangozó pénteki sajtótájékoztatónak.

Barta Dóra a sajtótájékoztató elején búcsúajándékot adott át Nemes László Norbertnek, a Kodály Intézet távozó igazgatójának, megköszönve neki az eddigi közös munkát. Nemes László Norbert szeptembertől a Hágai Zeneakadémián folytatja pályáját.

A sajtótájékoztatón részt vett Bősze Ádám zenetörténész, aki a fesztivál több koncertjének házigazdája lesz. Mint mondta, korábban nem sok kapcsolata volt Kecskeméttel, az utóbbi időben azonban több előadást, zenetörténeti sétát tartott a megyei könyvtár meghívására. A Kodály Fesztivál felkérését többek között azért fogadta el, mert a kecskeméti közönségben aktív, merész közönségre lelt, amely valósággal résztvevője az előadásoknak, koncerteknek. Erre kevés példa van nemcsak Magyarországon, de világszerte is - emelte ki.

A "Kórusok szárnyán" mottójú fesztivál programjait Hollókői Huba, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője ismertette részletesen.

A július 10-i nyitókoncertet a Görögországból érkező CHÓRES női énekegyüttes adja a Városháza díszudvarában. Műsorukban a görög népzenére építő kortárs kompozíciók kapnak helyet, előadásukat pedig mozgás is színesíti majd - mondta Hollókői Huba.

Másnap, július 11-én a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral lép a Hírös Agóra Kulturális Központ színpadára az operairodalom legszebb kórusaival, műsoron Erkel, Kodály, Verdi, Puccini műveivel.

Július 12-én, szerdán este 20.00 órától lép fel a Nagytemplomban a fesztivál "sztárvendége", a vatikáni Sixtusi Kápolna Kórusa. Mint Hollókői Huba elmondta, az együttes több mint 1.500 éve működik folyamatosan, székhelyük a 15. század óta a Sixtusi kápolna. A Szentatya liturgikus ünnepléseinek zenei szolgálatáért felelő kórus jelenleg 24 felnőtt énekesből és körülbelül 30 gyermek énekesből áll, akik az ún. „fehér hangok”, vagyis a fiúszopránok szólamát alkotják. A kórus elsősorban a vatikáni Szent Péter-bazilikában végez liturgikus szolgálatot.

Július 13-án, csütörtökön 20.00 órától az Aurin kóruscsalád ad hangversenyt a piarista templomban Durányik László vezényletével, másnap, péntek este pedig hazánk első számú, többszörös nemzetközi díjas pop-acappella együttese, a Fool Moon lép színpadra 21.00 órától a Romkertben a Neumann Vibes koncertsorozat keretében.

Július 15-én, szombat este 21.00 órától különleges "atmoszféra koncertre" kerül sor a Főtéren az Ars Nova Énekegyüttes és vendégei fellépésével, Barta Dóra által rendezett látványelemekkel, Bősze Ádám moderálásával. Az interaktív, játékos elemekkel átszőtt koncerten a kórusok a testet ütőhangszerként használó body percussion módszeréből is ízelítőt adnak.

A zárókoncerten, július 16-án este pedig a galántai Kodály Zoltán Daloskörnek és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kamarazenekarának közös koncertjét hallgathatják meg a zeneszeretők a Városháza díszudvarában 20.00 órától.

Mint elhangzott, idén is felállítják a Deák téren a Kodály Pontot, ahol kisebb kamaraformációk lépnek majd fel minden este, emellett lelkes amatőrök is bemutathatják produkcióikat, vagy bárki megoszthatja zenével kapcsolatos gondolatait az arra járókkal.

A fesztivál keretében nyílik meg július 11-én a 75 éves Szemadám György kiállítása a Hírös Agórában. Az augusztus 6-ig látogatható tárlat a Munkácsy-díjas festőművész elmúlt öt évben készült műveiből válogat.

A Kodály Fesztivál teljes programja megtalálható a fesztivál honlapján.