Huszák Zsolt kórházlelkész és Nyeste Pál piarista plébános a ma esti ÉlŐvízben

2023. 09. 27., 13:19
Az ÉlŐvíz című vallási magazin szeptemberi adása szerda este 20 órakor jelentkezik a KTV műsorán. A mai adásban Nyeste Pál piarista plébánossal és Huszák Zsolttal, főegyházmegyénk KÉZ A KÉZBEN Kórházlelkészi Szolgálatának vezető kórházlelkészével láthatnak érdekes beszélgetést.

Nyeste Pál piarista szerzetestanár augusztus elsejével vette át a kecskeméti piarista plébánia plébánosi feladatait Görbe László atyától, aki életkora miatt káplánként folytatja papi szolgálatát. Nyeste Pál Mezőkövesden született, később a kecskeméti piarista gimnáziumban tanult, majd szerzetes és matematika-fizika szakos tanár lett.

Több városban szolgált, sok éven át volt igazgatója a váci piarista gimnáziumnak. 2020-ban került Kecskemétre tanárként, és mint mondta, pedagógusi munkáját plébánosi teendői mellett is folytatni szeretné. Az ÉlŐvízben terveiről kérdeztük.

A magazin második témája a kórházlelkészi szolgálat. A legnehezebb pillanatokban, a kórházban töltött idő alatt, betegség megélésekor az orvosok szakértelme mellett kell egy átvitt értelemben vett kéz ahhoz, hogy erőt meríthessünk. A főegyházmegyében elindult a KÉZ A KÉZBEN Kórházlelkészi Szolgálat, melynek vezetésével Huszák Zsolt kórházlelkészt bízta meg dr. Bábel Balázs érsek-metropolita.

A szolgálat nyitókonferenciáját szeptember 15-én tartották Kecskeméten. Az ÉlŐvíz mai adásában Huszák Zsolt beszél a szolgálat fő feladatáról, azon nehézségekről, melyekkel nap mint nap szembesülnek az orvosok mellett a lelkészek és lelki gondozók, s arról, hogyan lehet túljutni a nehézségeken, hogyan lehet támaszt nyújtani egy-egy beteg, elesett ember számára a hit segítségével.

Az ÉlŐvíz szeptemberi adása ma este 20 órakor kezdődik a KTV-n, és később is bármikor megnézhető a KTV youtube-csatornáján.