Magyarok kenyere és Kisasszony-napi terményáldás Kecskeméten

2023. 09. 08., 19:57
Idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. A rendezvénysorozat mai (péntek) kecskeméti eseményét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete tartotta Szent István-szobránál, ahol terményekért és a kenyérért is hálát adtak.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 41 képet tartalmaz

Az Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete rendezte meg pénteken délután Kecskeméten a Szent István szobránál az ide „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program egyik megyei eseményét, amely kiegészült Máltai Szeretetszolgálat Kisasszonynapi Terményáldó és adományosztó ünnepségével.

Az eseményt elsőként dr. Salacz László, országgyűlési képviselő köszöntötte.

- A gazdák erejét bizonyítja, hogy az országot sújtó aszály vagy éppen özönvízszerű esőzés ellenére emelni tudták az adományozható gabona mennyiségét. Példás az is, hogy az egész éves megfeszített munka közben arra is szakítanak időt és energiát, hogy miként tudnák jobbá tenni a világot, szűkebb otthonunkat. Ennek egyik ékes példája a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program
— mondta köszöntőjében dr. Salacz László, országgyűlési képviselő..

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei közgyűlés alelnöke beszédében a klímaváltozás kapcsán a teremtett örökség védelmét hangsúlyozta.

- Ma a gazdáknak nagyon meg kell küzdeniük azért, hogy zöldég és gyümölcs kerüljön az asztalunkra. És ez folyamatos, egyik jön a másik után. Ezért nagyon meg kell becsülni a gazdálkodókat, akik teszik a dolgukat ezért, hogy az asztalunkra kerülhessen a kenyér, a zöldség és a gyümölcs
— hangsúlyozta beszédében dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei közgyűlés alelnöke.

Göbölyös Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke a program kapcsán az összefogás erejét hangsúlyozta.

- Az adományozók nélkül nem lehetne ez a kezdeményezés szívből jövő sikertörténet. Köszönetemet szeretném kifejezni minden jólelkű adományozónak, aki hozzájárult idén a program sikerességéhez. Minden apró segítségért hálásak vagyunk
— mondta beszédében Göbölyös Károly.

A „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program projektvezetője a rendezvényen azt mondta, hogy eddig 8000 tonna búzát adományoztak, és több tízezer támogató segítette a programot.

- Örömmel mondhatom, hogy a kezdeményezés mögött egy szeretetteljes kis csapat áll. Azt tapasztalom, hogy mindezt a munkát mindenki szívéből teszi, senki számára sem teher. A mai nap az adományozás, egyben a hálaadás is számunkra
— mondta Horváth Vivien, a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program projekt vezetője.

A rendezvény folytatásában került sor az adománylevelek átadására. Idén három szervezet érdemelte ki mindezt, a Kecskeméti Református Egyházközség, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportja.

Az ünnepség keretében terményáldásra is sor került, a szertást és a hozzákapcsolódó imákat dr. Finta József római katolikus plébános, érseki helynök, Varga Nándor, református elnök-lelkész, Hajduch-Szmola Patrik, evangélikus vezető lelkész valamint Feczák László, görögkatolikus parókus végezte el.

A rendezvény keretében ezúttal is átadták a Magyarok Kenyere Program adományait, a lisztből és paradicsomléből álló ajándékcsomagot ezúttal két család kapott meg.

Az esemény végén a Nagytemplomban mutattak be szentmisét.

Százszoros adomány

A 2011-ben indított Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékony kezdeményezést a 2013-as megalakulása óta bekapcsolódó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vitte igazán sikerre, és mostanra százszorosára növelte az első évben gyűjtött mennyiséget. A program szervezését, összefogását – az elmúlt éveknek megfelelően – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ végzi. A kezdeményezés megbecsültségét jelzi, hogy a „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” a programot Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.