Megelevenedett az irodalmi kávéházak világa

2024. 01. 22., 21:14
Hétfő délután A magyar kultúra napja programsorozatának keretében előadást tartott Kecskeméten, a Hírös Agóra Otthon Mozijában dr. Saly Noémi kultúrtörténész.
A galéria 17 képet tartalmaz

Hétfőn a Hírös Agóra szervezésében az Otthon Moziban tartott előadást dr. Saly Noémi kultúrtörténész. Az egykor francia nyelvet tanító egyetemi oktató hosszabb időt töltött el a Magyar Vendéglátóipari Múzeum munkatársaként, és ma is megkerülhetetlen tényező a polgári Budapest kultúrtörténetének módszeres feltárásában. 

Saly Noémi érdeklődésének homlokterében a kávéházak szerepelnek. Kultúra napi kecskeméti előadásának a „Nem minden rovar bogár, avagy mit gondoljunk az irodalmi kávéházakról” címet adta. Az előadást elsősorban középiskolás korú hallgatóságának címezte, egy olyan közegnek, akiknek a kávéházi kultúra legfeljebb már csak szülői vagy nagyszülői elbeszélésekből lehet ismerős.

Mi volt a fővárosi kávéházak szerepe, és mi az irodalmi kávéházaké? Volt-e érdemi kávéházi kultúra a vidéki városokban? Mit tettek hozzá egy-egy település szellemi arculatához ezek az intézmények? Az enciklopédikus tudású előadó lenyűgöző tárgyismerettel és lelkesedéssel beszélt választott témájáról, és képes volt valódi érdeklődést felkelteni hallgatóságában az irodalmi kávéházak világa iránt.

dr. Saly Noémi az előadást megelőzően interjút adott a Kecskeméti TV kulturális magazinjának, a Múzsának. Mindezt a mai előadás hosszabb összefoglalójával együtt a Múzsa január 23-i adásában láthatják.