Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét

2024. 06. 13., 14:44
Szerdán délután a Benes József festői világáról szóló mű bemutatásával hivatalosan is megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét kecskeméti eseménysorozata a Katona József Könyvtárban.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

Tegnap délután ünnepélyes keretek között bemutatták a vajdasági Fórum Kiado gondozásában megjelent Alak a térben című könyvet, amely az egykor Kecskeméten élő és alkotó Benes József Munkácsy-díjas festőművész pályafutásának recepciójából ad egy relatíve teljes válogatást.  A könyvbemutatót megelőzően prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester hivatalosan is megnyitotta a könyvhét kecskeméti eseménysorát.

– Mindig öröm számomra a leírt és összegyűjtött tudás, a végtelen fantázia, ami a könyvekben rejlik. Másik felemelő érzés számomra az irodalom fellegvárába, a könyvtárba jönni. Így nagy örömömre szolgál, hogy ma itt lehetek önökkel, és megnyithatom a 95. Ünnepi Könyvhét kecskeméti rendezvénysorozatát
— mondta prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester.

A megnyitó ceremóniát követően a színpadon dr. Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője beszélgetett a könyv alkotóival. Részt vett a beszélgetésben Virág Gábor, a kiadványt megjelentető Fórum Kiado igazgatója, Faragó Kornélia irodalomtörténész, az Újvidéki Egyetem tanára, a kötet anyagának válogatója és szerkesztője. Részese volt a beszélgetésnek Gaál József Munkácsy-díjas festőművész, aki jó viszonyt ápolt a tőle jóval idősebb Benes Józseffel, akivel sok tekintetben a világlátásuk és a tematikájuk is szellemi rokonságot mutat.

A nagyteremben az alkalomra Füzi László válogatásában készült egy Benes kamara-tárlat is, amely a képek mellett Benes József könyvterveit is bemutatja, továbbá számos olyan mű is a tárlat részévé vált, amelyek Benes József címlapképével jelentek meg. 

A kiállítást július 5-ig tekinthetik meg a könyvtár nyitvatartási idejében. Az Alak a térben című könyv bemutatójáról bővebben szólunk a jövő keddi Múzsa magazinban.